Seimas nori pradėti Karaliaus ir Sacharuko apkaltą

Seimas pritarė, kad parlamentarai Aleksandras Sacharukas ir Linas Karalius yra verti apkaltos. Už šį Seimo nutarimą balsavo 80 Seimo narių, prieš – 12, susilaikė 20.

Specialioji apkaltų komisija nustatė, kad A.Sacharukas Seimo posėdžiuose sąmoningai 11 kartų balsavo už L.Karalių. Be to, A.Sacharukas galimai sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją kitais veiksmais – tikrovės neatitinkančiais teiginiais dangstydamas savo neteisėtus veiksmus, kai balsavo už L.Karalių, neteisėtai naudodamasis pastarojo Seimo nario kortele, kuri yra oficialus dokumentas. Tuo pačiu buvo suklastoti ir kiti oficialūs dokumentai – Seimo balsavimo protokolai.

 

L.Karalius kaltinamas sulaužęs priesaiką ir pažeidęs Konstituciją, nes praleido labai daug posėdžių Seime, kai plenarinės sesijos metu išvyko atostogauti į egzotiškas Pietryčių Azijos šalis. Be to, pasak komisijos vadovo, L.Karalius savo nedalyvavimą posėdžiuose dangstė išgalvotais, tikrovės neatitinkančiais faktais. Dar vienas kaltinimų punktas – „L.Karalius savo privačios kelionės metu nepagrįstai naudojo jam išduotą diplomatinį pasą ir tuo galimai diskreditavo Seimą bei valstybę“.

 

Po to, kai bus sulaukta Konstitucinio teismo išvados, ar kaltinami Seimo nariai išties sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją, apkaltos procesas grįš į parlamentą. Jeigu KT išvada bus teigiama, Seimas galės ne mažiau kaip 85 parlamentarų balsais panaikinti A.Sacharuko ir L.Karaliaus mandatus.

 

{parasas}