Lenkiją siaubiantys potvyniai – didžiausi per 160 metų

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad šiuo metu Lenkiją niokojantys potvyniai yra didžiausi per pastaruosius 160 metų. Tačiau  Lenkijoje stichinės nelaimės padėtis kol kas nebus paskelbta. Lenkijos naujienų agentūra PAP citavo premjero žodžius, jog stichijos padaryti nuostoliai gali viršyti 2 mlrd. eurų (6,9 mlrd. litų).


Pietiniame Sandomiero mieste gelbėtojai trečiadienį metalinėmis valtimis plaukiojo potvynių užlietomis gatvėmis, skubėdami evakuoti 4 tūkst. žmonių.

„Apsauginiai pylimai neatlaikė 3 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku… Tuojau po to pradėta evakuacija”, – sakė šio 25 tūkst. gyventojų turinčio miesto ugniagesys savanoris Wieslawas Kuligas (Veslavas Kuligas).

 

Šiuo metu nuo potvynio mėginama apsaugoti Sandomiero metalurgijos kombinatą ir Kozenicių elektrinę.
Prie Vyslos upės esantis vaizdingas Sandomiero miestas, garsėjantis renesanso architektūra, kaip ir daugelis kitų vietovių Lenkijos pietuose, neatpažįstamai pasikeitė po smarkių liūčių, sukėlusių didžiulius potvynius.

 

Potvyniai taip pat gresia Varšuvai ir Vroclavui; ne ką geresnė padėtis prie Oderio upės. Pranešama, kad per potvynius, apėmusius Lenkijos pietinę dalį prieš keturias dienas, žuvo jau šeši žmonės, taip pat buvo evakuoti tūkstančiai gyventojų.

 

Varšuva paprašė Europos Sąjungos (ES) pagalbos, o 27 šalių Bendrija trečiadienį oficialiai pradėjo gelbėjimo operacijas. Pagalbą taip pat pasisiūlė suteikti atskiros ES šalys, tarp jų Prancūzija ir Vokietija, pažadėjusios atsiųsti didelio našumo vandens siurblių.

 

Ketvirtadienį į nelaimės zoną turi atvykti bendra Lietuvos, Latvijos ir Estijos gelbėtojų grupė, kuri buvo pasiųsta į padėti kaimynams lenkams, atšaukus planuotas pratybas Latvijoje.

Potvyniai taip pat niokoja Slovakiją, Čekiją ir Serbiją.

 

{valstietis2}