5 pavasarinių salotų paslaptys
Profesionalūs virėjai pateikia keletą patarimų, kaip pagaminti salotas, kurios padėtų kovoti su pavasariniu vitaminų trūkumu.
Kuo daugiau spalvų
Kuo daugiau spalvų pavasarinių salotų lėkštėje, tuo daugiau vitaminų. Žalia spalva – tai chlorofilai, kurie stimuliuoja imuninę sistemą ir kelia tonusą; raudona spalva – likopenai, mažinantys “blogojo” cholesterolio kiekį; oranžinė – beta karotinas, stiprinantis kraujagysles ir regėjimą.
Pagrindas – žalumynai
Pasak mokslininkų, daugiausiai vitaminų yra žaliose daržovėse. Būtinai pavasarines salotas gardinkite krapais, šparagais, rukola, petražolėmis. Kuo daugiau salotose žalumynų, tuo jos naudingesnės sveikatai. Beje, žalumynų galima užsiauginti ir ant palangės.
Pagardinkite riešutais
Galvos svaigimas, silpnumas pavasarį dažnai gali būti susijęs su per mažu hemoglobino, už kurį atsakinga geležis, kiekiu kraujyje. Geležį pasisavinti padeda riešutai. Be to, jie maistingi, padeda kovoti su stresais ir nemiga, gerina odos būklę.
Sveikas užpilas
Pamirškite majonezą! Geriausias pavasarinėms salotoms tinkantis užpilas – nerafinuotas aliejus: naudingųjų medžiagų jame daugiau negu rafinuotame. Be to, yra vitamino F, kuris stabdo aterosklerozės formavimąsi, lecitino, gerinančio smegenų veiklą, taip pat vitaminų A ir D, stabdančių organizmo senėjimo procesus. Taip pat salotų užpilą galima pagaminti smulkintuvu susmulkinus avokadą ir porą česnako skiltelių bei išspaudus citrinos sulčių arba kefyrą sumaišius su jogurtu.
Daiginti grūdai
Grūdai yra vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis. Juose gausu kalcio, kalio, vario, seleno, geležies, jodo, vitaminų B5, E, C, D, P, folio rūgšties. O daigintuose grūduose šių medžiagų yra dar daugiau. Į salotas kasdien įdėdami po pusę stiklinės daigintų sojų arba kviečių daigų, padėsite savo organizmui išgyventi pavasarinės avitaminozės laiką. Reguliariai vartojant daigintų grūdų normalizuojasi virškinimo trakto veikla, stiprėja organizmo atsparumas ligoms, gerėja odos, plaukų ir nagų būklė.
{alfa2}