A. Valinskui gresia apkalta

Seimo vardu siūloma atsiprašyti Prezidentės Dalios Grybauskaitės už Seimo nario Arūno Valinsko praėjusią savaitę išsakytas nepagarbias mintis masinėse informavimo priemonėse. Taip pat siūloma Seimo Etikos ir procedūrų komisijos ištirti, ar pažeidimai yra grubūs, nes tuomet  būtų galima svarstyti ir apkaltos A.Valinskui galimybę.

Tai numatantį Seimo rezoliucijos projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis. Rezoliucijos projekte taip pat siūloma įpareigoti Seimo Etikos ir procedūrų komisiją ištirti, ar Seimo nario A. Valinsko pasisakymai balandžio 24 dieną masinėse informavimo priemonėse, t. y., Prezidentės nuomonės pavadinimas „įžeistos bobos pozicija“, nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų.

Bus svarstoma ir apkaltos galimybė

Jeigu kompetentingos institucijos atsakys, kad pažeidimai yra grubūs, kurie reikštų ir šiurkštų priesaikos ir Konstitucijos sulaužymą, tuomet, V. P. Andriukaičio nuomone, būtų galima svarstyti ir apkaltos galimybę.

„Gyvename tokiu laikotarpiu, kada nebaudžiamumas, bet kokie pasisakymai šalies vadovų atžvilgiu pasiekė kritinę ribą. Gaila, kad teisėsaugos struktūros labai vangiai reaguoja į tokius išpuolius, kurių buvo ir anksčiau. Taip elgtis neturi teisės nė vienas tautos atstovas“, – spaudos konferencijoje teigė V. P. Andriukaitis.

 

Jis siūlo Seimui priimti rezoliuciją, nes A. Valinsko išsakytos mintys galėjo įžeisti Prezidentę. Rezoliucijos projekte pažymima, kad Konstitucija ir Seimo nario statusas įpareigoja laikytis aukščiausių etikos, moralės ir pagarbos normų.

„Lietuvos Respublikos Prezidento institutas negali būti diskredituotas vadovaujantis asmeninėmis ar politinėmis ambicijomis”, – siūloma pažymėti rezoliucijos projekte „Dėl Seimo nario Arūno Valinsko pareiškimo“.

 

Jau antradienį, balandžio 27 d., bus siūloma svarstyti Seimui šį rezoliucijos projektą, pirmadienį spaudos konferencijoje sakė V. P. Andriukaitis. Tuo tarpu Seimo narys Evaldas Jurkevičius taip pat prašo, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ištirtų, ar Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas A. Valinskas, viešai pavadinęs Prezidentės D. Grybauskaitės nuomonę „įžeistos bobos pozicija“, nepažeidė tarnybinės etikos, diskredituodamas Prezidento instituciją ir Prezidentę. Taip pat klausiama, ar A. Valinskas savo vieša nuomone nepažemino Seimo nario vardo.

 

www.atn.lt