Ar gerai pažįsti gripą?

Gripas – tai rimtas kvėpavimo takų susirgimas, kuris gali būti sekinantis ir sukelti komplikacijas, hospitalizaciją ar net mirtį.

Ar viską žinome apie gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktiką? Pasitikrinkite žinias į klausimus atsakydami „TAIP“ arba „NE“.

Ar artėjant gripo sezonui reikėtų vartoti kuo įvairesnį maistą, kuriame gausu vitaminų A, C, E ir B, kurie yra svarbūs imuninei sistemai?

 

Ar mankšta neutralizuotų hormonų perteklių, kuris susidaro veikiant įvairiems stresoriams, ir padėtų sustiprinti imunitetą?

 

Ar grūdinimasis stiprina organizmo atsparumą ir prisitaikymo galimybes, atsiradus nepalankioms sąlygoms?

 

Ar tinkamos aprangos pasirinkimas šaltuoju metų laiku yra būtinas norint išvengti ligų?

 

Ar gripo sezono metu reikėtų vengti lankytis žmonių susibūrimo vietose ir reikėtų vengti artimo sąlyčio su sergančiu žmogumi?

 

Ar pastovus patalpų vėdinimas ir dezinfekavimas yra viena iš gripo bei ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos priemonių?

 

Ar kruopštus rankų plovimas su muilu tiek sveiko žmogus, tiek ir sergančiojo padeda apsisaugoti nuo gripo bei ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų?

 

Ar sergančiojo atsisakymas eiti į darbą, o vaiko nevedimas į mokyklą ar darželį, jei jaučiami peršalimo ar gripo simptomai, gali išgelbėti kitus žmones nuo užsikrėtimo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis?

 

Ar žinojote, jog simptomų: slogos, gerklės skausmo, galvos skausmo,- gydyti antibiotikais negalima, kol gydytojas jų nepaskyrė, nustatęs, jog šiuos simptomus sukėlė bakterinė infekcija?

 

Ar vakcinacija nuo sezoninio gripo gali apsaugoti nuo susirgimo šia infekcine liga?

 

Jei į visus klausimus atsakėte „TAIP“ ir laikotės visų šių patarimų – gripo sezonui esate puikiai pasiruošę, o tikimybė susirgti gripu ar viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis yra tikrai mažesnė.

 

Jei į bent vieną klausimą atsakėte „NE“ – reikėtų pagilinti turimą informaciją apie infekcinių susirgimų profilaktiką.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}