Vasaros karščiai – pavojus širdžiai

 

 

Besidžiaugdami vasaros šiluma turime nepamiršti, kad šiuo metų laiku labiau prakaituojame, o su prakaitu netenkame ne tik vandens, bet ir vitaminų bei mineralinių medžiagų – kalio ir magnio, kurie būtini normaliai širdies veiklai. Kad nuo kaitros nepablogėtų savijauta ir nesutriktų sveikata, turime laikytis medikų rekomendacijų.

 



„Didelė oro temperatūra itin kenkia sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Sergančius išemine širdies liga, hipertonija ar hipotonija, gali sumažėti ar padidėti arterinis kraujo spaudimas, išsivystyti galvos smegenų kraujotakos nepakankamumas, atsirasti išeminiai skausmai širdies plote ar už krūtinkaulio, sutrikti medžiagų apykaitos procesai, išsivystyti šilumos smūgis ar net klinikinė mirtis“,- tikino Palangos poilsio namų „Baltija“ reabilitacijos centro gydytoja Liudmila Noreikienė.

Su prakaitu prarandamos druskos

Širdis yra žmogaus organizmo „variklis“, stumiantis kraują su deguonimi bei maisto medžiagomis prie kiekvieno vidaus organo. Būtent dėl to širdies ir kraujagyslių ligos yra tokio pavojingos. Svarbiausi šių ligų požymiai yra širdies nepakankamumas, širdies ritmo sutrikimai, padidėjęs kraujospūdis.

 

Pasak L.Noreikienės, karštis dar labiau padidina šiuos negalavimus. Drėgmė kartu su karščiu sunkina raumenų darbą, apsunkina kvėpavimą, deguonies patekimą ir panaudojimą, pablogėja limfinis nutekėjimas, kaupiasi skysčiai galūnėse, sunkiau dirba inkstai. Prakaituojant išgarinamas skystis, todėl žmogus netenka druskų.

 

Esant aukštai oro temperatūrai, gali atsirasti dehidratacija, padidėti kraujo krešėjimas, arterinis kraujospūdis, sutrikti širdies ritmas. Sergant cukriniu diabetu, galimi medžiagų apykaitos procesų sutrikimai. Be to, padidėja šilumos smūgio gavimo galimybė.

 

Karštis – jėgų išbandymas

L.Noreikienė teigia, kad net per pirmąsias 30 šilumos poveikio minučių žymiai sumažėja raumenų jėga, išsiplečia kraujagyslės, suaktyvėja medžiagų apykaita, daugiau reikia deguonies. Karštis – tikras jėgų išbandymas organizmui. Todėl karštomis ir drėgnomis vasaros dienomis sergantiesiems širdies ligomis reikėtų vengti fizinio krūvio, kuris gali pabloginti širdies būklę.

 

Karštą vasaros dieną, turintiems negalavimų, gydytoja rekomenduoja nuo 11 iki 16 val. vengti tiesioginių saulės spindulių, nešiotis butelį negazuoto vandens, turėti reikiamų medikamentų, pvz. nitroglicerino tablečių ar purškiamą aerozolį, kraujospūdį mažinančių preparatų.

 

Patartina nešioti galvos apdangalą. Drabužiai turėtų būti laisvi, iš lininio ar medvilninio audeklo, gera avalynė. Vyresniems žmonėms patartina vaikščioti ne vieniems, kad atsitikus nelaimei, būtų kam suteikti pirmąją ankstyvąją medicininę pagalbą.

 

Blogai besijaučiantiems ligoniams, vasarą reikia apsilankyti pas kardiologą, kad jis atliktų tyrimus, įvertintų ligos pobūdį, eigą, širdies nepakankamumo stadiją, komplikacijas ir parinktų tinkamus medikamentus.

 

Pasak Reabilitacijos centro gydytojos L.Noreikienės, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantieji, besilaikantys režimo, dietų, sekantys savo fizinį krūvį, reguliariai naudojantys medikamentus, puikiai gali išvengti ligos pablogėjimo. Tam padeda daugiaprofilinė širdies – kraujagyslių ligomis sergančiųjų reabilitacija.

 

www.infomazeikiai.lt