Radiacijos lygis aplink Fukušimos AE 1600 kartų viršija normą

Radiacijos lygis apie 20 kilometrų nuo atominės jėgainės „Fukušima-1“ viršija įprastas normas 1600 kartų. Šiuos duomenis antradienį paskelbė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), praneša newsru.com.
Avariją patyrusių reaktorių zonoje padėtis „iki šiol išlieka sunki“, teigia Japonijos ekonomikos, prekybos ir pramonės ministras Banris Kaieda.

Nauji smūgiai Japonijoje

Japonijos Fukušimos prefektūrą antradienį vėl sudrebino 6,6 balo pagal Richterio skalę požeminis smūgis, informuoja „RIA Novosti“, remdamasi JAV seismologų suteikta informacija.

Kol kas nėra žinių, ar antradienio žemės drebėjimas, kuris laikomas vienu smarkiausių pakartotinių požeminių smūgių po kovo 11 dienos 9 balų drebėjimo, paveikė Fukušimos atominę jėgainę.

Antradienį Japonijos policijos pareigūnai skelbia, kad žemės drebėjimo ir cunamio aukų skaičius šalyje jau siekia 9 tūkst. 79. 12 tūkst. 645 asmenys laikomi dingusiais.

 

Žemės drebėjimo nuniokotos Japonijos atominės jėgainės dviejuose labiausiai pažeistuose blokuose antradienį vėl veržėsi garai ir dūmai, rodantys, kad katastrofinio reaktorių išsilydymo ir didelės radiacinės taršos pavojus dar nepašalintas.

Didžiausia per pastaruosius 25 metus branduolinė krizė vystosi už 240 kilometrų į šiaurę nuo Tokijo. Ją kovo 11 dieną sukėlė itin galingas žemės drebėjimas ir cunamis, per kuriuos taip pat žuvo arba dingo be žinios mažiausiai 21 tūkst. žmonių.

Evakuacijos zonoje aplink Japonijos šiaurės rytų pakrantėje esančią Fukušimos 1-ąją jėgainę dirbantys inžinieriai nutiesė naujas elektros linijas į visus šešis reaktorių blokus, taip pat pradėjo pumpuoti vandenį į vieną iš jų, siekiant ataušinti perkaitusius branduolinio kuro strypus.

Tačiau naujienų agentūra „Kyodo“ pranešė, kad virš 2-ojo bloko kyla garai, o 3-ąjį reaktorių taip pat apgaubė balta migla. Per šią krizę blokuose kelis kartus su didele jėga išsiveržė garai, o ekspertai sako, kad šių incidentų metu į aplinką tikriausiai pasklido nedidelis kiekis radioaktyvių dalelių.

Jėgainę eksploatuojanti bendrovė „Tokyo Electric Power Co“ (TEPCO) vėliau nurodė, jog dūmus pakeitė garai, todėl jėgainėje vėl gali dirbti avariją likviduojantys žmonės.

Toliau nuo jėgainės vėl rasta radioaktyviomis medžiagomis užterštų daržovių, vandens ir pieno, o šie pranešimai didina nerimą tarp Japonijos gyventojų ir užsienyje, nors pareigūnai tikina, kad taršos lygis dar nėra pavojingas.

TEPCO pranešė, kad radioaktyvių teršalų buvo rasta Ramiajame vandenyne netoli elektrinės, kur jie tikriausiai pasklido su lietumi ir jėgainės aušinimui naudojamu jūros vandeniu. Kai kurie ekspertai sako, jog neaišku, kaip utilizuojamas Fukušimos AE panaudotas jūros vanduo.

Vandenyne nustatyta radioaktyvaus jodo koncentracija viršijo leistiną ribą 126,7, o cezio – 24,8 karto, informuoja „Kyodo“. Tačiau TEPCO pabrėžė, kad ši tarša dar nekelia didelio pavojaus žmonių sveikatai.

„(Šį vandenį) reikėtų gerti ištisus metus, kad sukauptumėte vieno milisiverto“ apšvitos dozę, sakė vienas TEPCO pareigūnas. Dėl gamtinio radiacijos fono, kurį lemia ore ir grunte esančios natūralios radioaktyvios medžiagos, žmonės paprastai per metus patiria 1-10 milisivertų apšvitą.

Japonijos pareigūnai patarė žmonėms, gyvenantiems kai kuriuose regionuose netoli Fukušimos elektrinės, negerti vandentiekio vandens, kai jame buvo nustatytas padidėjęs radioaktyvaus jodo kiekis. Taip pat uždrausta pardavinėti šiame regione užaugintus špinatus ir lapines daržoves vainikines skaistžiedes, taip pat vietos karvių pieną.

Kita vertus, ekspertai nurodo, kad fiksuojami taršos kiekiai yra daug mažesni nei Ukrainoje esančios Černobylio atominės elektrinės apylinkėse po 1986 metais įvykusios avarijos.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) nurodė, kad radiacinė tarša Japonijoje yra didesnė nei manyta. Anksčiau ekspertai prognozavo, kad radioaktyvios dalelės nepasklis toliau nei už 20-30 kilometrų nuo jėgainės.

Tačiau PSO regioninio skyriaus atstovas Peteris Cordingley (Piteris Kordinglis) sakė naujienų agentūrai „Reuters“, jog nėra jokių duomenų, kad užteršti maisto produktai patenka į kitas šalis.

Japonija maistą daugiausiai įsiveža, tačiau taip pat eksportuoja kai kuriuos vaisius, daržoves, pieno produktus ir jūros gėrybes. Daugiausiai šių produktų parduodama Honkongui, Kinijai ir Jungtinėms Valstijoms.

Gyventojai susirūpinę dėl padidėjusios radiacinės taršos, tačiau pareigūnai nurodė, kad 20 kilometrų spindulio evakuacijos zonos aplink Fukušimos jėgainę plėsti nebūtina.

Po šiai jėgainei smogusio 9 balų stiprumo žemės drebėjimo ir daugiau nei 10 metrų aukščio cunamio bangos, iš elektrinės apylinkių buvo evakuoti daugiau nei 170 tūkst. žmonių.

Pagal naujausius duomenis, už dešimties kilometrų nuo evakuacijos zonos radiacijos intensyvumas siekia 110 mikrosivertų per valandą. Tokio intensyvumo spinduliuotė nekelia pavojaus žmonių sveikatai, tačiau yra daug didesnė negu gamtinis radiacinis fonas.

 

{alfa2}