PSD nepriemoką leido grąžinti per 5 metus

Nedirbę, tačiau darbo biržoje pernai nesiregistravę ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų nemokėję gyventojai galės nepriemoką sumokėti dalimis arba atidėti iki penkerių metų. Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Janinos Kumpienės, už tai Mokesčių inspekcija neskaičiuos delspinigių, o beviltiškos skolos bus nurašomos.

PSD problemą nagrinėjusi Vyriausybės darbo grupė taip pat nusprendė, kad nuo PSD nepriemokos bus atleisti emigrantai, kurie deklaruos savo išvykimo datą.

Anksčiau buvo kalbama, kad yra maždaug 200 tūkst. PSD skolininkų. Pasak J.Kumpienės, gyventojų, kurie visiškai nemokėjo PSD įmokų yra apie 70 tūkst., o likę šias įmokas yra sumokėję bent už keletą mėnesių.

„Siūlome trijų tipų lengvatas, kurias galima taikyti vadovaujantis Mokesčių administravimo įstatymu. Įstatymas leidžia atidėti mokėjimą, išdėstyti mokėjimą pagal tokį grafiką, kuris yra priimtinas pačiam žmogui, arba nurašyti kaip beviltišką, jei žmogus iš tikrųjų neturi pajamų”, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė J. Kumpienė.

 

Pasak jos, PSD įmokų neturės mokėti ir nenuolatiniai šalies gyventojai. Ne nuolatiniu gyventoju tampama užsienyje praleidus šešis mėnesius ir daugiau. Mokesčių inspekcija leis išvykimą iš Lietuvos deklaruoti atgaline data už penkerius praėjusius metus. Po to tokie žmonės turės susitvarkyti ir gyventojų registre, kad ateityje nekiltų panašių problemų.

 

PSD nepriemoka taip pat nebus skaičiuojama nemokamose atostogose pernai buvusiems gyventojams.

„Jeigu žmogus yra nemokamose atostogose, vadinasi, jo pajamos yra nulinės. Nuo nulinių pajamų – nulinis ir mokestis”, – aiškino J. Kumpienė.

Jeigu žmogus turėjo verslo liudijimą, PSD įmokos bus skaičiuojamos tik už tas dienas, kurioms verslo liudijimas buvo išimtas.

„Jeigu kokia močiutė dvi tris dienas prie kapinių pardavinėjo gėles, manome, kad nereikia PSD įmokų skaičiuoti už visą mėnesį”, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė.

Nuo dvigubo PSD apmokestinimo bus atleisti ir individualių įmonių savininkai, kurie turėjo ir kitokių darbo santykių.

 

www.atn.lt