Prevencinis projektas „Būk matomas ir saugus kelyje“

 Lietuvoje per pastaruosius dvejus metus eismo įvykiuose žuvo 410 pėsčiųjų. Daugiau kaip pusė jų (70 proc.) į įvykius pateko ir žuvo tamsiuoju paros metu. 2009 m. sausio-rugpjūčio mėn. eismo įvykiuose žuvo 58 pėstieji, 42 iš jų-tamsiuoju paros metu. Šviesiuoju paros metu įvyksta gerokai daugiau eismo įvykių, į kuriuos patenka pėstieji, tačiau jų žūsta beveik dvigubai daugiau esant blogam matomumui. Dažniausiai pėsčiuosius transporto priemonės partrenkia ir mirtinai sužaloja neapšviestuose kelio ruožuose, kai jie eina per važiuojamąją kelio dalį, važiuojamąja dalimi ar netikėtai į ją įeina (įbėga).

 

Eismo įvykių, į kuriuos patenka ir nukenčia pėstieji, akivaizdžiai padaugėja rudenį ir žiemą (spalis-sausis), esant sudėtingesnėms eismo sąlygoms, prastesniam matomumui. Nereti ir panašūs atvejai, kuriuose nukenčia dviratininkai, vadeliotojai. Todėl būtina naudoti atšvaitus, ryškiaspalves liemenes, važiuoti dviračiais (vežimais), prie kurių turi būti pritvirtinti atšvaitai.

 

Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba kartu su Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuru, siekdami bendro tikslo-mažinti eismo dalyvių, kuriuose tamsiuoju paros metu nukenčia pėstieji (dviratininkai, vadeliotojai), skaičių, keisti eismo dalyvių elgesį kelyje, ugdyti atsakomybę ir sąmoningumą, skelbia prevencinį projektą „Būk matomas ir saugus kelyje“.

 

Projektas „Būk matomas ir saugus kelyje“ vykdomas 2009 m. spalio-gruodžio mėnesiais:

1.Spalio 12-25 d. (spalio 13 d.-Tarptautinė saugaus eismo diena).

2.Lapkričio 9-22 d. (lapkričio trečiasis sekmadienis-Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti).

3.Gruodžio 14-27 dienomis.

 

Policijos pareigūnai organizuos susitikimus su jaunimu, jų tėvais, bendruomene, kurių metu vyks pokalbiai saugaus eismo tema. Bus primenama atšvaito, šviečiančio žibinto, šviesą atspindinčios liemenės svarba ir nauda tamsiuoju paros metu, kaip ir kur teisingai prie drabužių pritvirtinti atšvaitą.

 

Policijos pareigūnai atšvaitus jų neturintiems pėstiesiems (dviratininkams, vadeliotojams) dalins ir kelyje. Projekto metu bus išdalyta apie 19 000 atšvaitų.

Būkite matomi ir saugūs kelyje!

PD prie VRM informacija

 

www.infomazeikiai.lt