Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima  kepti ant laužo.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, atlikę mėsos gaminių rizikos tyrimus, teigia, jog kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra nitritinės druskos (E250), nitritų likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Vienas iš svarbiausių nitrozaminų susidarymo faktorių – aukšta (aukštesnė nei 110 °C) temperatūra.

Nitritai ir nitratai naudojami apsaugoti maisto produktus nuo gedimo. Tokiu būdu užtikrinamas mėsos produktų konservavimas ir slopinamas botulizmą sukeliančių bakterijų dauginimasis. Daugumoje šalių, taipogi ir Lietuvoje, šių medžiagų, įprastai dedamų kaip kalio ir natrio druskos, vartojimas yra ribojamas ir reglamentuojamas įstatymais.

 

Siekiant apsaugoti Lietuvos vartotojus nuo nitrozaminų, kaip galimų kancerogenų, patekimo į organizmą su kepamu maistu, ant dešrelių pakuočių, skirtų kepti, turi būti pažymėti piešiniai arba grafiniai vaizdai. Jeigu gaminio apdorojimo būdas – kepimas, tokių mėsos produktų gamyboje negalima naudoti nitritų ir nitratų.

Mėsos gaminiai, kurių gamyboje nėra naudoti nitratai, neturi įprastos rausvos spalvos ir tinka kepti aukštoje temperatūroje. Specialistai pataria kepti tik mėsos gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų, o kepant mėsą reikėtų vengti tiesioginės liepsnos ir produktus suvynioti į foliją. Kepimui rekomenduojama naudoti specialias pakuotes ar kepimo groteles. Jeigu mėsa vis dėlto apdegė, nuo keptos mėsos produktų būtina nupjauti apdegusias ar suanglėjusias vietas. Prisiminkite, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti.

 

{diena2}