TĖVO DIENOS PRIEŠISTORĖ

Tėvo diena – šventė, kurioje švenčiama tėvystė. Šią dieną oficialiai pirmiausia pradėjo švęsti JAV, ir tai dėka Sonora Louise Smart Dodd iš Spokane miestelio Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ji turėjo ypatingą tėvą, karo veteraną, po motinos mirties išauklėjusį šešis vaikus nuosavoje fermoje. Wiliam Smart buvo rūpestingas ir mylintis tėvas, pelnęs didelę savo vaikų pagarbą. 

1910 metais panelė Dodd įtikino savo parapijos dvasininką ir vietovės gyventojus, kad Tėvo diena būtų švenčiama birželio 5 dieną, per jos tėvo gimtadienį. Bet paaiškėjo, jog pastorius nesuspėjo pasirengti šventei, todėl ji buvo nukelta į birželio 19 dieną. 

 

Tėvo diena švenčiama daugelyje šalių, tačiau skiriasi šventimo laikas, kaip ir papročiai, priklausantys nuo tradicijų ir šalies kultūros.

 

2008 metais Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pasiūlė Seimo Žmogaus teisių komitetui ir Seimo Šeimos ir vaiko reikalų komisijai apsvarstyti galimybę į valstybinių švenčių sąrašą įtraukti ir Tėvo dieną. Nuo 2009 metų ši diena – oficiali valstybinė šventė. 

 

Lietuvoje pirmasis birželio sekmadienis paskelbtas Tėvo diena, tačiau ko gero, tikrai maža šeimų, kuriose ši šventė yra švenčiama. Galbūt dėl to, kad šventės laikomos sentimentaliu dalyku, kai žmonės dalijasi savo jausmais. O vyrai iš mažens mokomi, kad tikram vyrui sentimentalumas turi būti svetimas Brt vyrai, kaip ir moterys, nori dėmesio, padėkos, tad tikrai nudžiugtų sulaukę nedidelės dovanėlės ar tiesiog sveikinimo nuo savo vaikų ir žmonų.

 

Pasveikinkime visi savo tėvus išreikšdami jiems savo pagarbą ir dėkingumą, kurį ne visada parodome…

 

www.infomazeikiai.lt