Dieta toms, kurios pasiryžo lieknėti: jogurtas

SOS: pavasaris, o ant juosmens – gelbėjimo ratas… Kaip atsikratyti per žiemą priaugto svorio? Pirma mintis, kuri šauna į galvą, – dieta. O antra, deja: vienos stebuklingos dietos nėra. Jei kas nors tokią išrastų, pasaulis – bent jau žavioji jo pusė – vieną dieną lengviau atsikvėptų, o kitą… žinoma, jau laikytųsi tos dietos. Tačiau laikomasi juk skirtingų dietų ir konkursas „Pati geriausia“ niekada nesibaigia.

Kiekvieną rytą milijonai moterų įvairiuose pasaulio kampeliuose pabunda jausdamos ryžtą, kuris prilygsta sprogstamosios galios įtaisui: „Šiandien pat pradėsiu laikytis dietos!“

Atpažįstate? Bent kartą gyvenime kiekviena mūsų yra tai prisiekusi. Ir kiekviena yra nusivylusi: „Ar vertėjo tiek vargti, tiek kankintis tik dėl to, kad vos vieną vakarą įtilpčiau į tą suknelę?!“ Kad ir kokia stebuklinga būtų dieta, dažniausiai jos efektas toks trumpalaikis…

Svarbūs „ne“ dietai

Kodėl taip nemylite savęs, savo organizmo, už ką jį ketinate bausti? Skaičiuokime dietų minusus: naudingų organizmui medžiagų trūkumas, rizika sveikatai, šokas… Taip, taip, atsisakydami skanaus ir naudingo maisto organizmui sukeliame šoką. Anksčiau ar vėliau vargšas organizmas prisitaiko prie mūsų diktuojamų negailestingų sąlygų, ir ką gi – pamažu viskas grįžta į savo vėžes ir vėl iš pradžių: sveiki, kilogramai!

Vardijame toliau: varginantis kilokalorijų skaičiavimas, neigiamos emocijos, dirglumas, energijos stoka, sutrikęs įprastas gyvenimo ritmas. Jus kviečia į svečius, drauge papietauti, išgerti puodelį kavos… O jūs ką? „Ačiū, žinote, aš čia morkyčių iš indelio pavalgysiu…“ Ką jau kalbėti apie maisto šeimai ruošimą. Vyrui – sultingas kepsnys, vaikams – gardūs blyneliai, o jums… Vieni nervai. Net paragauti gamindama nesitikėkite, teks pasikliauti nuojauta.

Pasaulis netgi švenčia Tarptautinę dieną be dietų – gegužės 6-ąją. Taip norima atkreipti dėmesį, kad dėl dietų kintantis svoris labiau kenkia žmogaus sveikatai negu nedidelis, bet nuolatinis antsvoris.

Lieknėkite protingai

Dietos nėra panacėja. Jeigu ir neteksite kelių kilogramų, dar nereiškia, kad jie nesugrįš greičiau nei pradingo… Kad ir kaip viliotų perspektyva akimirksniu sulieknėti, svorį mesti reikia pamažu, nuosekliai, stengiantis per daug nekeisti mitybos įpročių. Geriausia, kai per mėnesį netenkama 2 kg.

Be dietų, yra ir kitų galimybių išlaikyti norimą kūno svorį. Rinktis maistą, turintį mažai riebalų, valgyti daugiau įvairių daržovių, vaisių, uogų ir grūdinių produktų, vartoti mažiau cukraus, saldumynų, druskos, alkoholio – sutikite, tai mažesnis iššūkis nei savaitę misti vienos rūšies produktu.

Nesikankinkite skaičiuodamos dešimtis draudimų, kurių įsakmiai reikalauja laikytis n-toji dieta, verčiau prisiminkite vos tris pagrindines mitybos taisykles: saikas, įvairus ir subalansuotas maistas – štai kas svarbiausia. Vienintelis būdas atsikratyti antsvorio, nekankinant savęs ir nealinant organizmo, – nepersivalgyti, sveikai maitintis, daugiau judėti. Niekada visi nebus vienodai liekni – juk egzistuoja paveldimumas, amžius, kiti svoriui įtakos turintys dalykai. Svarbiausia – išlaikyti normalų kūno svorį, kuris nekenktų sveikatai ir grožiui.


Pasiūla svaigina

Jei vis dėlto esate tvirta kaip uola ir niekas jūsų neperkalbės, niekas neprivers atsisakyti ketinimo laikytis dietos, ką gi… Tik dabar, kaip sakoma: juo gilyn į mišką, juo daugiau medžių.

Miegančiosios gražuolės, Urvinio žmogaus, Oro dietos… O gal sudomins Sliekų dieta, gal norėtumėte išbandyti? Visų tautų (amerikiečių, prancūzų, estų, japonų…), visų produktų (ryžių, jogurto, makaronų, net šokolado…), visų kraujo grupių ir zodiako ženklų – suskaičiuoti sudėtinga, gal ir neverta… Čia kaip su Šviesoforo dieta: laukite, kol užsidegs žalia šviesa. Gerai, jei tai bus agurkų, greipfrutų ar net šokolado dieta. O jei vyno!? Žiūrėkite, kad paskui netektų gydytis nuo priklausomybės… Įdomu, kaip reaguotumėte, jei jūsų vyras pradėtų laikytis Kazanovos dietos, kuri aktyvina seksualinį gyvenimą…

Galva dar nesusisuko? Ką gi, pradėkime nuo pačių nekalčiausių. Štai Delno dieta leidžia valgyti viską, ką tik nori, bet tik tiek, kiek telpa į delną. O Intuityvioji dieta turi tik vieną svarbią taisyklę: valgyti reikia tada, kai pajuntame alkį, ir tik tai, ko būtent norisi tuo metu.

1. Grikių dieta;

2. Spalvotoji dieta;

3. Kopūstų dieta;

4. Medaus ir citrinų dieta;

5. Vasaros dieta;

6. Laimos Vaikulės dieta;

7. Jogurto dieta – minus: 5–6 kg., trukmė -10 dienų.

Privalumai: greito poveikio skani dieta, leidžiama valgyti ir kitų produktų.

Trūkumai: svoris krenta per greitai, yra vadinamojo yo–yo efekto (nukrito ir priaugo) pavojus.

Draudimai: vakarienę valgykite ne vėliau kaip 4 val. prieš miegą.

Kaip maitintis?– per dieną suvalgykite 500 g natūralaus arba geriamojo jogurto. Prieš kiekvieną valgį išgerkite pusę stiklinės šiltos arbatos ir tik po to valgykite jogurtą ar patiekalą su jogurtu. Gerkite nesaldintas žaliąją ir juodąją arbatas, mineralinį vandenį ir sultis (granatų, apelsinų, greipfrutų, vyšnių, obuolių, daržovių). Sultis gerkite per pertraukas tarp valgių.

Per dieną galite suvalgyti iki 300 g šviežių vaisių, geriausia – apelsinų, greipfrutų, citrinų, mandarinų. Negalima valgyti melionų, kriaušių, arbūzų, vynuogių – juose per daug cukraus. Improvizuokite.

Galite pasigaminti net jogurto sriubą: į jogurtą suberkite smulkintų agurkų ir žalumynų, įpilkite po šlakelį alyvuogių aliejaus ir vyno acto. Pasigaminkite salotų su 100 g virtos mėsos, agurkais ir pomidorais, paskaninkite žalumynais. Pavakariams valgykite pomidorus su jogurtu, vakarienei – šparagines pupeles su jogurtu.

 

{alfa2}