Vyrai, norėdami pakelti moterims nuotaiką – dovanokite joms įvairiaspalvių gėlių

Kas dar nespėjote pasveikinti savo moters, bendradarbės ar pažįstamos su Tarptautine Moters diena, siūlome paskubėti ir taip pradžiuginti bei pamaloninti moteris vyrišku dėmesiu. Moterims niekada nebus per daug nei dėmesio, nei gėlių. Nors už lango skaisčiai šviečia saulė, tačiau lauke dar šalta ir taip trūksta pavasario spalvų ir nuotaikos. Visi žinome, kad gerą nuotaiką dovanoja namuose žydinčios ryškiaspalvės gėlės. Naujausios rūšys raktažolių, hiacintų, tulpių, azalijų šiuo metu žydi visomis vaivorykštės spalvomis.

Spalvotos gėlės namuose teikia ramybės, padeda atsipalaiduoti, kai kam dovanoja malonų poilsį. Vyrai, norėdami moterims pakelti nuotaiką žiemą ar ankstyvą pavasarį, dovanokite joms spalvotų ir kvapnių gėlių. Tai galima daryti bet kokia proga ir be progos.

Gėlės prabyla spalvomis

Senovėje dovanotos gėlės „kalbėjo“ pačios už save. Kiekviena gėlė, jos aromatas ir spalva turėjo reikšmę. Europoje vaikinai, merginos ir ištekėjusios moterys mielai šifruodavo dovanotos puokštės reikšmę ir net skaičiuodavo joje esančius lapelius. Pavyzdžiui, gerberos reiškė flirtą, lengvą susižavėjimą, pakalnutės sakė: esu seniai tave įsimylėjęs, o kardelis buvo laikomas pastovumo ir rūpestingumo simboliu.

Populiarioji rožė dar ir dabar laikoma meilės simboliu. Seniau raudona rožė taip pat reiškė meilę ir grožį, balta – nekaltybę, rožinė – švelnų prieraišumą, o geltona buvo turto ir saulės simbolis.

Begalinės meilės simbolis buvo ir tulpė. Geltona tulpė siejama su meile be atsako, raudona reiškė aistringą meilę, o balta – apgaulingą meilę. O amariliai buvo laikomi išdidumo simboliu. Irisai – taikos ženklas.


Kokios spalvos gėles dovanoti?

Dabar dovanojamos įvairios gėlės ar jų kompozicijos. Kai kurių gėlių spalvų simbolinės reikšmės išlikusios iki šių dienų.

Baltos spalvos gėlės siejamos su tyrumu ir nekaltybe. Rožinės gėlės yra laikomos neutraliomis ir dovanojamos bet kokiomis progomis ar aplinkybėmis. Raudonos reiškia meilę, aistrą, išskirtinę padėtį. Oranžinės spalvos gėlės siejamos su džiaugsmu, saule ir turtu. Geltonos gėlės sukuria šilumos, šviesos, lengvumo ir linksmybių jausmą.

 

Svogūninės gėlės pražysta ir namuose

Įvairios svogūninės gėlės labai dažnai auginamos ne tik darželiuose, daugiamečiuose gėlynuose, bet sodinamos ir į vazonus, kad žydėtų žiemą.

Tulpės, narcizai, hiacintai sodinami į dubenėlius, vazonėlius, gražias dėžutes. Taip pat galima į vieną plačiadugnį vazonėlį pasodinti visą gėlių kompoziciją. Gražiai dera žemaūgiai geltoni narcizai ir mėlyni ar rožiniai hiacintai.

 

Hiacintas – ne tik gražiai žydinti, spalvinga, bet ir kvapni gėlė, kuri ypač džiugina pilkais žiemos mėnesiais.  Hiacintai žydi labai kvapniais, baltais, gelsvais, geltonais, kreminiais, oranžiniais, rožiniais, raudonais, melsvais, mėlynais, alyviniais, violetiniais, tuščiaviduriais ar pilnaviduriais varpelio formos žiedais. Jie tinkami komponuoti su ryškiomis raktažolėmis. Trapiai ir nuotaikingai atrodo ir įvairiaspalvių krokų kompozicijos.

 

Sunku įsivaizduoti pavasarį be tulpių. Iš pavasarį žydinčių svogūninių gėlių jos džiugina ilgiausiai. Artėjantį pavasarį pranašauja ir pražydę narcizai, kuriuos specialistai pataria į vazą merkti vienus, nes su jais pamerktos kitos gėlės greitai nuvysta. 

 

Peržydėjusios gėlės neišmetamos

Gėlininkai patarią neišmesti peržydėjusių svogūninių ar kitų pavasarinių gėlių. Jų gyvavimas dar nesibaigia. Pavasarį jos pasodinamos į gėlyną. Rudenį keletą tvirtesnių krūmelių ar gėlių svogūnų galima pasodinti į vazonėlius ir žiemą vėl džiaugtis žydinčiomis raktažolėmis, hiacintais ar narcizais.

 

{parasas}