Lenkai bando rasti partnerį „Orlen Lietuvai“

Lenkijos naftos koncernas „PKN Orlen“ svarsto galimybę surasti partnerį „Orlen Lietuvai“ ir susigrąžinti bent dalį 3,7 mlrd. JAV dolerių investicijų į Lietuvos naftos perdirbimo kompleksą, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

„Mes labai rimtai svarstome galimybę surasti partnerį Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai. Bendradarbiavimo sąlygos gali būti labai plačios“, – neseniai pareiškė „PKN Orlen“ vadovas Jacekas Krawiecas.

Labiausiai tikėtinas partneris būtų Rusijos investuotojas, nes į Lietuvą iš Rusijos eina naftotiekis, kuriuo rusiška nafta buvo tiekiama į Mažeikius iki pat „paslaptingo“ jo gedimo 2006 metų viduryje, rašo britų leidinys. Tačiau kalbos apie Rusijos investuotojų atėjimą vertinamos itin prieštaringai, nes „Orlen Lietuva“ – didžiausia įmonė Baltijos šalyse ir vienintelė naftos perdirbimo gamykla regione – yra ypač svarbi regiono energetiniam saugumui.

Lietuvos Energetikos ministerija neseniai ultimatyviai pareiškė, kad padės „Orlen Lietuvai“ spręsti jos logistikos problemas su sąlyga, jei Lenkijos investuotojai pasiliks joje ilgam ir ji nebus parduota rusams.

„PKN Orlen“ įsigijo Mažeikių naftos kompleksą iš Rusijos „Jukos“ ir Lietuvos Vyriausybės 2006 metais. Sandorį kaip būdą sumažinti regiono energetinę priklausomybę nuo Rusijos parėmė ir Lietuvos, ir Lenkijos vyriausybės.

 

{alfa2}