,,Mažeikių naftoje“ dirbę užsieniečiai liko skolingi milijonines sumas mokesčių

2010 m. vasario 9 d., Telšiai. Telšių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija  informuoja nustačiusi keturis ,,Mažeikių naftoje“ vadovaujamą darbą dirbusius užsienio piliečius, kurie per trejus metus į šalies biudžetą nesumokėjo beveik 5 milijonus litų. Tokia suma susidarė priskaičiavus užsieniečiams Lietuvoje mokėtiną gyventojų pajamų mokestį, delspinigius ir baudas.

Dirbti Mažeikių naftos perdirbimo įmonėje minėtus asmenis siuntė Nyderlanduose registruota užsienio įmonė, su bendrove sudariusi Paslaugų sutartį dėl personalo aprūpinimo. Apie trejus metus vadovams darbo užmokestį mokėjo ,,Mažeikių nafta“, tiek pat laiko išmokas jie gaudavo ir iš užsienio įmonės. Šiuo metu visi asmenys išvykę iš Lietuvos.

 

Telšių AVMI specialistai susidomėjo ,,Mažeikių naftoje“ dirbusių asmenų pajamomis ir jų deklaravimu. Atliekant mokestinius tyrimus bendradarbiauta su Nyderlandų mokesčių ir muitų administracija. Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Nyderlanduose gyvenamąsias vietas deklaravę asmenys Lietuvoje gyveno ilgiau kaip 183 dienas. Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, tokiu atveju naftos perdirbimo įmonėje dirbę užsienio piliečiai laikytini nuolatiniais Lietuvos gyventojais. Todėl mokesčių administratoriui jie privalėjo pateikti gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas ir nuo pajamų, gautų iš užsienio įmonės, Lietuvoje apskaičiuoti bei sumokėti gyventojų pajamų mokestį.

 

Išanalizavus turimą ir gautą informaciją iš užsienio mokesčių administratorių, išaiškinta, kad tik vienas iš ,,Mažeikių naftoje“ dirbusių vadovų Lietuvos mokesčių administratoriui pateikė gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją, tačiau ir joje visų iš užsienio įmonės gautų pajamų nenurodė bei sumokėjo tik dalį šio mokesčio. Telšių AVMI visiems keturiems užsienio piliečiams papildomai priskaičiavo apie 2,8 mln. Lt mokėtino gyventojų pajamų mokesčio, apie 1,3 mln. litų delspinigių ir apie 750 tūkst. litų baudų.   

 

Telšių AVMI informuoja, kad visam laikui iš Lietuvos išvažiuojantys asmenys, prieš išvykdami privalo pateikti fizinio asmens, galutinai išvykstančio iš Lietuvos, pajamų mokesčio deklaraciją ir apskaičiuoti bei deklaruoti visas pajamas, gautas per tą mokestinį laikotarpį iki išvykimo dienos, bei sumokėti pajamų mokestį iki tos pačios išvykimo dienos.

 

,,Mokesčių inspekcijos bendradarbiavimas su užsienio šalių partneriais padeda nustatyti stambius mokesčių vengimo faktus – praėjusiais metais Telšių AVMI specialistai išaiškino ,,Mažeikių naftoje“ dirbusias užsienio buveines, nesumokėjusias daugiau kaip 11 mln. litų mokesčių“, – pasakoja Telšių AVMI viršininkas Algimantas Laucevičius.

 

Telšių AVMI primena, kad mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais Lietuvos gyventojai ir įmonės visą informaciją gali gauti paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, apsilankę Mokesčių inspekcijos interneto puslapyje www.vmi.lt arba atvykę į savo gyvenamosios vietos Mokesčių inspekcijos teritorinį skyrių.