Telšių apskrities gyventojai paramai šiemet skyrė beveik 3 mln. litų

 2009 m. lapkričio 18 d., Telšiai. Telšių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Telšių AVMI) informuoja, kad paramos gavėjams baigtos pervesti lėšos, kurias gyventojai paramai skyrė nuo praėjusiais metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Šiemet iki 2 procentų nuo 2008 metais sumokėto pajamų mokesčio apie 25 tūkst. Telšių apskrities gyventojų paramai skyrė beveik 3 mln. litų. Praėjusiais metais daugiau kaip 22 tūkst. Telšių apskrities gyventojų organizacijoms skyrė apie 2,5 mln. litų.

 

„Teisės aktai numato, kad lėšos paramos gavėjus turi pasiekti iki lapkričio 16-osios, tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija greičiau išanalizuoja ir paramą perveda toms organizacijoms, kurias gyventojai paremia prašymus pildydami elektroniniu būdu. Daugiau kaip 11 tūkst. Telšių apskrities gyventojų prašymus skirti 2 proc. nuo 2008 m. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio šiais metais pateikė elektroniniu būdu –  tai yra apie 40 proc. visų pateiktų prašymų.

 

Jų paramai skirtus beveik 1 mln. litų mokesčių inspekcija pervedė dar rugsėjį“, – pažymi Telšių AVMI viršininko pavaduotoja Lolita Petrutytė, akcentuodama, kad elektroniniu būdu pateiktas deklaracijas apdoroti, remiantis praėjusių metų duomenimis, kainuoja triskart pigiau, nei popierines.

 

Ji taip pat priminė, kad naudojantis Elektroninio deklaravimo sistema (toliau – EDS) gyventojai gali peržiūrėti, užpildyti ir pateikti pajamų, turto, įvairių mokesčių deklaracijas bei prašymus, gauti Mokesčių inspekcijos pranešimus ir informaciją.

 

Telšių AVMI informuoja, kad, siekiant skaidrumo bei užkertant kelią galimiems sukčiavimo atvejams, pervedus lėšas paramos gavėjams, ši informacija patalpinta EDS: kiekvienas šios sistemos vartotojas gali matyti, patenkintas jo prašymas ar ne bei priežastis, dėl kurių prašymas nepatenkintas.

 

Daugiausia paramos pagal gyventojų pateiktus prašymus Telšių apskrityje perversta Lietuvos pieno ūkių asociacijai (daugiau kaip 61 tūkst. Lt), Telšių medžiotojų ir žvejų draugijai (daugiau kaip 25 tūkst. litų),

Telšių apskrities ligoninei (daugiau kaip 23 tūkst. Lt), Mažeikių ,,Ventos“ vidurinei mokyklai (daugiau kaip 34 tūkst. Lt),

Mažeikių Pavasario vidurinei mokyklai (daugiau kaip 30 tūkst. Lt), Mažeikių ligoninei (daugiau kaip 27 tūkst. Lt),

Plungės ,,Ryto“ pagrindinei mokyklai (daugiau kaip 51 tūkst. Lt),

Plungės Senamiesčio vidurinei mokyklai (daugiau kaip 35 tūkst. Lt), Rietavo Šv. arkangelo Mykolo parapijai (daugiau kaip 13 tūkst. Lt).

 

Šiemet iki 2 procentų nuo 2008 metais sumokėto pajamų mokesčio apie 11 tūkst. Mažeikių rajono savivaldybės gyventojų paramai skyrė beveik 1,4 mln. litų. Štai Plungėje daugiau kaip 6 tūkst. gyventojų paramai skyrė apie 650 tūkst. litų, o Rietave tik apie 1 tūkst. gyventojų paramai skyrė daugiau kaip 100 tūkst. litų.

Telšių rajono savivaldybės, daugiau kaip 7 tūkst. gyventojų, paramai skyrė apie 780 tūkst. litų.

 

www.infomazeikiai.lt