Seimo parodų galerijoje – Gintauto Aleknos nuotraukų paroda

Birželio 11 d., ketvirtadienį, 15.00 val. Vilniuje, LR Seimo parodų galerijoje (I rūmai, Gedimino pr. 53), vyks Mažeikių rajono savivaldybės vyriausiojo specialisto Gintauto Aleknos fotografijų parodos „Tremties pėdsakais Sibire“ atidarymas.

 

Eiles skaitys aktorė Irena Tumavičiūtė, dainuos lietuvių liaudies folkloro dainininkė Veronika Povilionienė, bus rodoma vaizdo medžiaga. Keliautojas, fotografas, operatorius, ekspedicijų į Sibirą organizatorius ir dalyvis G. Alekna pristato jau ketvirtą fotografijų parodą. Joje eksponuojami naujausi darbai iš 2008-ųjų vasaros kelionės į Jakutiją.

 

Šios ekspedicijos tikslas buvo inventorizuoti paminklus Lietuvos tremtiniams, žuvusiems prie Laptevų jūros, ir užfiksuoti kapinių būklę. Ekspedicija buvo nelengva. Nuskridęs į Tiksį G. Alekna tuoj pat buvo sugrąžintas į Jakutską. Įveikęs Tiksio Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotojų darytas kliūtis, Gintautas vis dėlto aplankė dalį buvusių tremties vietų Lenos žiotyse.

Tokiomis ekstremaliomis sąlygomis vienam keliauti buvo pavojinga ir fiziškai sunku (vien fotografuoti ir filmuoti skirta įranga, kompiuteris ir būtiniausi daiktai svėrė apie 40 kg). FST karininkui kėlė įtarimą lietuvio noras aplankyti ir įamžinti kapines ir paminklus. „Jūs esate NATO šnipas. Negali būti, kad veržtumėtės tik dėl kapų“, – prisimena Gintautas.

Tit Ary saloje Gintautui teko užtrukti ilgiau negu planavo, nes pasienio karininkas uždraudė žmonėms padėti keliautojui išplaukti iš salos. Dėl pasienio pareigūno savivalės ir draudimų liko neaplankytos Janos upės pakrantėse buvusių tremtinių gyvenvietės – Kougostachas, Kazače, Romansyras ir kitos, o prasidedanti žiema ir ribotos transporto nuomos galimybės privertė nutraukti šią, jau 27-ąją, G. Aleknos ekspediciją.

G. Alekna 1997 m. apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino III laipsnio medaliu, 2001 m. jam įteikta kino režisieriaus Petro Abukevičiaus premija, 2006 m. Tapo LTV akcijos „Daugiau saulės, daugiau šviesos“ laureatu, 2008 m. fotografui įteikta Mažeikių krašto premija. Brolija „Lapteviečiai“ 2008-aisiais žinomo akvarelisto Prano Poručio paveikslu „Turukta“ apdovanojo G. Alekną už pasiaukojantį ryžtą siekiant kilnaus tikslo.

 

www.infomazeikiai.lt