Vieni seimūnai baudžiami, – kiti ne

Gėjų eitynių metu su policija konfliktavusių Seimo narių negalima bausti be Seimo sutikimo. Tai konstatavo parlamentarų bylą tyręs teismas, kuris teigia, kad administracinių teisės pažeidimų protokolai parlamentarams surašyti negavus Seimo leidimo. Kitaip tariant, norint P.Gražuliui ir K.Uokai iškelti admnistracines bylas, reikia panaikinti politikų teisinę neliečiamybę.

 

Tai padaryti galima tik vienu būdu: policija turi kreiptis į Generalinę prokuratūrą, o pastaroji – į Seimą, prašydama panaikinti parlamentarų teisinį imunitetą.

„P.Gražulis ir K.Uoka yra Seimo nariai, tačiau jų administracinių teisės pažeidimų bylose, perduotose teismui, nėra duomenų, kad būtų gautas išankstinis Seimo sutikimas suvaržyti šių asmenų laisvę“, – teigiama teismo pranešime. Teismas informuoja, kad kitą antradienį turėjęs įvykti teismo posėdis neįvyks.

Laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas diena.lt teigia nesuprantantis teismo motyvų. Mat lig šiol parlamentarus buvo galima bausti administracine tvarka, neprašant Seimo leidimo.

„Keistas sprendimas, tik iš jūsų apie tai sužinojau. Juk, pavyzdžiui, kai Seimo narys Arvydas Vidžiūnas buvo nubaustas administracine tvarka, Seimo pritarimo tam nereikėjo, – stebėjosi prokuroras. – Pasirodo, kas vieniems galioja, negalioja kitiems.“

 

Administracinė byla iškelta ir Seimo nariui Rokui Žilinskui. Jo atveju, teismas taip pat nematė reikalo prašyti Seimo pritarimo. R.Petrauskas vis dar neatmeta galimybės politikus patraukti ir baudžiamojon atsakomybėn. Už riaušių kurstymą politikams gali grėsti iki 6 metų laisvės atėmimo.

 

{diena2}