Kam lengviau įsidarbinti: vyrams ar moterims?

 Šiuo metu vyrauja nuomonė, kad gauti darbą – itin sudėtinga. Tačiau ar yra skirtumų, kai darbo ieško vyras ir kai moteris? O galbūt vienodai sunku visiems? Darbo paieškos portalas CVbankas.lt paklausė vartotojų nuomonės, ar lytis turi įtakos priimant žmogų į darbą. Išsiskyrė keli visiškai skirtingi požiūriai.

Vyrams darbą rasti lengviau

 

Dalis apklausoje dalyvavusiųjų mano, kad vyrai dažniau nei moterys priimami į darbą, nes jiems nereikia išeiti nėštumo, o vėliau – vaiko priežiūros atostogų. Taip pat manoma, kad darbdavys atsižvelgia, jog moterys dažniau prižiūri sergančius vaikus, taigi joms reikia daugiau laisvadienių. Respondentai pateikia nuomonę, jog jei renkamasi iš dviejų kandidatų, atitinkančių reikalavimus, ir vienas yra vyras, kitas – moteris, tuomet greičiausiai bus pasirinktas vyras. Vadovaujamasi požiūriu, jog vyrai racionaliau vertina situacijas, priima sprendimus, o moterys dažnai pasikliauja emocijomis, intuicija.

 

Lemia darbo specifika

Kiti respondentai mano, jog yra vyriškų ir moteriškų darbų, kuriuos dirbti tinkamesni tik vyrai arba tik moterys. Taigi ne lytis, o darbo pobūdis, atliekamos funkcijos lemia, kuris pretenduojantis įsidarbinti kandidatas tinkamesnis konkrečioms pareigoms užimti. Kai kuriems darbams būtini tam tikri fiziniai gebėjimai, jėga, todėl juos geriau dirbti vyrams. Priešingai, dalis apklausoje dalyvavusiųjų sunkiai įsivaizduoja sekretoriumi, administratoriumi ar aukle dirbantį vyrą – tokie darbai tinkamesni moterims.

 

Lytis neturi įtakos

Likusieji respondentai mano, kad lytis neturi jokios įtakos priimant žmogų į darbą. Pažymima, kad ypač paskutiniu metu atsiranda vis daugiau moterų, kurioms svarbiausia – karjera, kurios retai sukuria šeimą, todėl yra tinkamos užimti net ir itin daug darbo laiko ir dėmesio reikalaujančias pareigas. Tie, kurie laikosi tokios nuomonės, teigia, jog svarbiausia yra žmogaus darbo patirtis, asmenybė, savęs pristatymas, asmeninės savybės, ir visai nesvarbu, tu vyras ar moteris.