Rami galva ir augintiniui sveikiau

Valstietis.lt

 Iškastravę ar sterilizavę savo gyvūną, ne tik prisidėsite prie beglobių šunų ir kačių skaičiaus mažinimo, bet ir apsaugosite augintinį nuo kai kurių sveikatos sutrikimų. Veterinarijos gydytojas Saulius Laurusevičius pataria naminius gyvūnėlius laikančioms šeimoms rimtai pasvarstyti apie šią galimybę ir atsako į dažniausiai užduodamus klausimus šia tema.

Kaip atliekama kastracija, sterilizacija, ar tai nepavojinga augintinio sveikatai?

Prieš operaciją gyvūnas mažiausiai 12 val. nešeriamas. Kastracija atliekama patinams: prapjaunamas kapšelis ir pašalinamos sėklidės. Sterilizacija yra patelės kiaušidžių ir gimdos pašalinimas. Tai sudėtingesnė už kastraciją procedūra, kadangi būtina atverti pilvo ertmę.

Šios operacijos atliekamos tik su bendra narkoze, todėl yra visiškai neskausmingos. Savo augintinį galite pasiimti namo jau tą pačią dieną, kai tik baigiasi narkozės poveikis.

 

Koks sterilizacijos poveikis patelėms?

Kačių ruja pasireiškia keletą kartų per metus, o kačiukus jos gali vesti iki pat gilios senatvės. Rujos metu katė kniaukia, raičiojasi ant nugaros, tampa dirgli, gali pradėti šlapintis name ar bute.

 

Kalės paprastai rujoja dukart metuose. Ruja trunka vidutiniškai 3 savaites ir pasireiškia kraujavimu iš lytinių takų; kale ima domėtis šunys.

Norint išvengti atsitiktinio susikergimo, reikia nuolat saugoti savo augintinę. Be to, vaikingumas ir gimdymas gyvūnui yra savotiškas stresas. Nemažai vyresnio amžiaus nesterilizuotų kalių suserga pūlingu gimdos uždegimu – piometra. Klinikiniai požymiai būna neryškūs, todėl į veterinarijos gydytoją paprastai kreipiamasi, kai liga jau būna pažeidusi inkstus, kepenis ir pan.

 

Lieka tik chirurginis gydymas – pašalinti gimdą ir kiaušides. Sterilizacija padeda išvengti minėtų bėdų. Be to, moksliškai yra įrodyta, kad ankstyva sterilizacija iki minimumo sumažina pieno liaukos vėžio tikimybę.

 

Ar kastracija taip pat turi teigiamą poveikį patinams?

Lytinis instinktas daro patinus agresyvius. Jie iš toli užuodžia rujojančios patelės feromonus ir, jos ieškodami, gali nubėgti toli nuo namų. Neretai tokių paieškų metu patenka po automobilio ratais. Katinai linkę įsivelti į konkurencines kovas. Be to, nekastruotas katinas šlapimu žymi savo teritoriją net ir kambaryje, o tai – nemalonus ir sunkiai panaikinamas kvapas.

 

Laiku kastravę savo augintinį, išvengsite visų šių problemų. Šunims kastracija turi dar vieną teigiamą efektą – vyresniame amžiuje jie neserga prostatos ligomis.

 

Kokio amžiaus gyvūnus geriausia kastruoti, sterilizuoti?

Paprastai 6 mėn. amžiaus, kai gyvūnas geriau pakelia anesteziją. Tačiau dabar daugelis veterinarų naudoja pažangiausias narkozės technologijas ir rekomenduoja operuoti netgi 8 savaičių amžiaus jauniklius. Nėra jokių įrodymų, kad tai atsilieptų tolesniam gyvūno augimui. Bet kuriuo atveju veterinarijos gydytojas mielai aptars su jumis geriausią augintinio sterilizacijos/kastracijos laiką.

 

Ar yra amžiaus riba, kai tokia procedūra gyvūnui nerekomenduojama?

Amžiaus ribos nėra. Gyvūną galima operuoti, vos tik jį įsigijus, taip pat ir suaugusį. Tačiau reikia žinoti: su amžiumi silpsta ir gyvūno lytiniai instinktai bei su tuo susijusi nepageidautina elgsena. Senesniems šunims dažnai atsiranda prostatos patologijos, todėl kastracija rekomenduotina kaip gydymo metodas.

 

Ar tiesa, kad gyvūnai po operacijos nutunka, tampa tingūs?

Ryškesnio poveikio augintinio charakteriui nebūna, išskyrus tai, kad išnyksta lytinis potraukis bei su tuo susijusi elgsena. Be to, daugelis savininkų pastebi, kad augintiniai tampa meilesni ir žaismingesni.

 

Sakoma, kad patelė bent kartą per savo gyvenimą turi atvesti palikuonių.

Tai senas mitas. Nei vaikingumas, nei gimdymas įtakos tolesniam gyvūno gyvenimu neturii. Tai tik savotiškas stresas tiek šeimininkui, tiek ir augintiniui.

 

Ar sterilizacija, kastracija yra brangi procedūra?

Gydyklose kainos yra skirtingos. Tai priklauso nuo gydyklos geografinės padėties bei operacijai naudojamų medžiagų, instrumentų ir aparatūros kokybės.
Patinų yra paprastesnė, taigi ir pigesnė už patelių sterilizaciją. Tačiau bet kuriuo atveju sterilizuoti patelę daug pigiau, negu susilaukti nepageidautinų palikuonių.

 

Vaikinga kalė ar katė daugiau suėda, jai reikalinga didesnė priežiūra. Neretai prireikia Cezario pjūvio – o tai jau nemenkos išlaidos. Šuniukams ar kačiukams taip pat reikalinga nuolatinė globa, be to – turėsite rasti jiems tinkamus šeimininkus.

 

Jurga Kvietkauskienė.