Seimas panaikino akcizo lengvatą – degalai brangs

Alfa.lt

 Seimas panaikino degalų akcizo lengvatą, todėl degalai kitais metais brangs. Iki šiol akcizo mokesčiu nebuvo apmokestinti į degalus maišomi biopriedai, jų įstatymai šiuo metu reikalauja įmaišyti 5 proc. Nuo kitų metų privalomoji biopriedų dalis bus apmokestinama akcizu, tačiau už privalomąją viršijančią biopriedų dalį mokesčiai nebus renkami.

 

„Manoma, kad dabartiniams automobilių varikliams nekenkia degalai, turintys iki 15 proc. biopriedų“, – teigė šią pataisą pasiūlęs parlamentaras Vidas Matuzas.

Valstybė kitąmet už didesnį akcizą tikisi surinkti 70 mln. litų: apie 37 mln. litų už benziną bei apie 33 mln. litų už dyzeliną. Finansų ministerija tikina, jog išaugęs akcizas degalus gali branginti mažiau nei 6–9 ct už litrą, mat dėl krizės pardavėjai gali tiesiog sumažinti pelnus.

 

Panašius skaičius pateikia ir Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius. Tačiau jis pabrėžia, kad degalų kainos keisis ir pagal pasaulines degalų kainas.

 

Jis Alfa.lt sakė, jog nauja tvarka gali paskatinti vėliau maišyti daugiau biopriedų, tokiu atveju degalai gali kiek pigti.