Sacharoje pasodins milijardą medžių

ATN.LT

 Grupė Amerikos mokslininkų ketina pasodinti Sacharos dykumoje daugiau kaip milijardą medžių. Čia jiems padės nuostabus buvusio olandų gėlininko Peterio Hoffo išradimas – dėžutė kondensatorius. Seniesiems Sacharos gyventojams berberams ir patyrusiems keliautojams gerai žinoma, kad didžiosios Afrikos dykumos oras tiesiog prisotintas drėgmės.

 

Mokslininkai netgi apskaičiavo, kad 1 kubiniame metre Sacharos oro yra 20-25 gramai vandens. Dėl didelio temperatūrų skirtumo dykumoje – nuo svilinančios kaitros dieną iki veriančio šalčio naktį – gaivinančią drėgmę galima palyginti lengvai kondensuoti. Tuo nuo seno naudojosi žmonės, kad išgyventų dykumos smėlynuose.

 

Pagal tokį pat principą veiks ir naujasis išradimas. Dėžutės kondensatoriai padės išgauti vandenį ir be pertrūkių juo aprūpinti sodinukus. Medelius dėžutėse galima sodinti milijonais net pačiame Sacharos centre.

 

P.Hoffo sistema jau buvo sėkmingai išbandyta Saudo Arabijoje ir Maroke. Per dvejus metus eukaliptų ir akacijų daigumas pasiekė fantastinį rezultatą – 95 proc.

 

www.atn.lt