Naudotos kompiuterinės technikos pirkimas

ITŽIONIOS.LT

 Norėdami sutaupyti, neretai renkamės naudotas prekes. Ne išimtis ir naudota kompiuterinė technika. Šiuo metu gausus naudotos kompiuterinės technikos pasirinkimas už prieinamą kainą skatina galvoti apie jos įsigijimą. Apie tai, kokio pirkėjų susidomėjimo sulaukia naudota kompiuterinė technika ir į ką svarbu atkreipti dėmesį ją perkant, ITŽINIOS.LT kalbėjo su UAB „Kompiuterių gama“, prekiaujančia naudota kompiuterine technika, direktoriumi Renatu Gancevičiu.

 

Naudotą kompiuterinę techniką renkasi tik „namų vartotojai“ ar ji populiari ir tarp įmonių?

– Siūlomą naudotą kompiuterinę techniką renkasi ne tik „namų vartotojai“, bet ir įvairios privačios firmos bei valstybinės įstaigos. Stebėdami savo klientus galime pasakyti, kad tai pirkėjai nuo studento iki senjoro. Kalbant apie įmones – nuo smulkių verslininkų iki didelių įmonių.

 

Kokių gamintojų kompiuteriai parduodami? Iš kokių šalių jie importuojami?

– Parduodame pasaulinių gamintojų kompiuterinę techniką – IBM, DELL, HP/Compaq, Fujitsu-Siemens firmų produkciją. Šią techniką importuojame iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Skandinavijos šalių. Dažniausiai ši technika buvo naudota Europos bankuose, lizingo nuomos pagrindu, 2 – 3 metus. Po to technika yra parduodama ne dėl to, kad ji sugedo, bet yra keičiama ar tobulinama programinė įranga ir tam reikalingi aukštesnių parametrų kompiuteriai.

 

Bankuose būna 3 000 – 5 000 darbo vietų ir kai po 2 – 3 metų baigiasi gamintojo garantija, bankui naudingiau yra pakeisti kompiuterinę techniką į naują, nei pasirašyti naujas aptarnavimo sutartis. Turėdami darbo patirtį su patikimais tiekėjais užsienyje, galime lanksčiai reaguoti į klientų poreikius, todėl palaikome optimalų paklausių prekių asortimentą.

 

Naudota kompiuterinė technika kainuoja daug pigiau už naująją. Ar tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios klientai perka naudotą kompiuterinę techniką?

– Pagrindinė priežastis, dėl ko klientai perka naudotą kompiuterinę techniką, tai pačios technikos patikimumas: mūsų parduodami kompiuteriai yra surinkti gamykloje serijiniu būdu, tuo jie yra pranašesni už surinktus kompiuterius iš atskirų gamintojų detalių. Klientui yra galimybė už prieinamą kainą nusipirkti gerą, firminį daiktą, atitinkantį jo poreikius.

 

Dėl kainos palyginimo, taip, tos pačios klasės naudota kompiuterinė technika IBM, DELL, HP/Compaq firmų yra ženkliai pigesnė už naują. Be to, naudotą kompiuterinę techniką verta pirkti todėl, kad galima protingai sutaupyti neperkant to, ko nereikia vartotojui, t.y. konkrečiai pagal savo poreikius. Nauji kompiuteriai yra orientuoti į žaidimus, o mūsų parduodama technika yra skirta konkrečiam darbui.

 

Kaip ekonominė krizė įtakojo kompiuterinės technikos prekybą? Gal pardavimai išaugo, nes žmonėms tai padeda sutaupyti?

– Šiuo laikotarpiu žmonės vėl pradeda galvoti ką perka, lygina kainos ir kokybės santykį, todėl jaučiamas racionalus pirkėjo pasirinkimas. Jei prieš dvejus metus buvo perkama kompiuterinė technika nesigilinant į savo poreikius, perkama bet kokia naujovė, nesvarstant, ar ji reikalinga, ar ne, tai šiuo metu jaučiamas kitoks klientų požiūris, renkantis kompiuterinę techniką.

 

Taip pat tarp savo klientų turime tokių firmų, kurios anksčiau nuomuodavosi kompiuterines darbo vietas, o dabar pas mus perka naudotą kompiuterinę techniką visam ofisui ir taip sutaupo savo metines išlaidas. Teigti, kad ženkliai išaugo pardavimai negalime, nes apyvarta yra sumažėjusi panašiai kaip ir bendroje IT rinkoje.

 

Kurios naudotos kompiuterinės technikos prekės šiuo metu paklausiausios?

– Šiuo metu paklausiausi yra stacionarūs kompiuteriai, taip pat nešiojamieji kompiuteriai.

 

Kokio klientų susidomėjimo susilaukia didmeninė prekyba?

– Vystome ir mažmeninę, ir didmeninę prekybą. Didmeninės prekybos klientai dažniausiai yra IT specialistai, kurie įrenginėja darbo vietas ofisuose, mokymo įstaigose, viešosiose įstaigose ir sprendžia darbo vietų įrengimą, atsižvelgdami į užsakovo poreikius.

 

Ar parduodami naudoti kompiuteriai turi įdiegtą legalią programinę įrangą?

– Taip, importuojame kompiuterius, kurie turi legalią programinę įrangą ir ji yra neatskiriama nuo kompiuterio, t.y. priklauso tik tam kompiuteriui.

 

Kokios dažniausios problemos kyla su naudota kompiuterine technika? Ar jai suteikiama garantija?

– Naudota kompiuterinė technika nesukelia problemų dėl to, kad ji naudota. 90 procentų visų problemų kyla dėl programinės įrangos naudojimo (virusų, vartotojo žinių trūkumo, žaidimų instaliavimo). Suteikiame kompiuterinei technikai nuo 3 iki 12 mėnesių garantiją. Kadangi technika jau buvo dirbusi, todėl gamyklinio broko galimybės praktiškai nėra. Garantijos ir pogarantiniu metu teikiame operatyvų aptarnavimą.

 

Kokie būtų Jūsų patarimai perkantiems naudotą kompiuterį?

– Perkant naudotą kompiuterį reikia atkreipti dėmesį, kur jis buvo naudotas, kur buvo pagamintas ar surinktas, kokios suteikiamos garantijos. Svarbiausia pirkti ne gerą kainą, bet gerą daiktą. Patarimas pirkėjui – teisingai nustatyti savo šios dienos poreikius ir pirkti kompiuterį pagal šiuos poreikius, nes kompiuterinė technika ir žmogaus poreikiai greitai keičiasi.

 

www.itzinios.lt