Mero kreipimasis į rajono verslininkus, profsąjungas, visuomenines organizacijas ir visus geros valios žmones

 Sparčiai artėjanti 2009-ųjų pabaiga ragina planuoti ateinančiųjų metų biudžetą. Jis, kaip žinia, susideda iš lėšų, skirtų valstybės deleguotoms funkcijoms įgyvendinti, bei lėšų, skirtų savarankiškoms Savivaldybės funkcijoms. Kaip racionaliai paskirstyti pastarąsias lėšas, kiekvienais metais sprendžia Savivaldybės taryba.

 

Manau, kad rajono gyventojai turi žinoti objektyvią informaciją apie esamą finansinę padėtį, kuri yra tikrai sudėtinga. Pagal šalies Vyriausybės parengtą ir Seimui svarstyti pateiktą 2010 metų biudžeto projektą, Mažeikių rajono savivaldybė lėšų savarankiškoms funkcijos vykdyti turėtų gauti 49 mln. 161 tūkst. litų arba 21,2 proc. (apie 13 mln. Lt) mažiau nei 2009-aisiais metais.

 

Iš šios sumos apie 44 mln. Lt reikės biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimams ir mokesčiams. 4 mln. Lt teks grąžinti bankui, nes baigiasi paskolos grąžinimo terminas. Dar 1,3 mln. Lt reikės kitoms paskoloms aptarnauti. Tai reiškia, kad savivaldybės ūkinei veiklai (gatvėms tvarkyti, želdiniams prižiūrėti, mokesčiams už elektrą, vandenį, šildymą, įvairiems remontams ir kt.) lėšų ateinantiems metams nėra.

 

Savivaldybės tarybai teks spręsti labai sudėtingą klausimą, kaip išgyventi šį nepaprastai sunkų laikotarpį. Todėl prie 2010-ųjų metų biudžeto formavimo kviečiami prisidėti visi racionalių pasiūlymų ir idėjų turintys mažeikiškiai, kuriems rūpi, kaip mes gyvensime ateinančiais metais.

 

Siūlytinų idėjų temos: socialinė apsauga, globa ir rūpyba, švietimas, poilsis ir kultūra, sportas, sveikatos apsauga, būstas ir komunalinis ūkis, aplinkos apsauga, ekonomika, kaimo reikalai, verslumas, bedarbystės mažinimas. Galiausiai – ir žmonių tarpusavio santykiai, nes sunkmetis suteikia galimybę pažvelgti į vienas kitą iš naujų pozicijų: nepaisant to, kokiai politinei partijai priklausome ar simpatizuojame, visi mes esame vieno rajono gyventojai.

 

Tai reiškia, kad ir sunkmečio našta vienaip ar kitaip prislėgs visų mūsų pečius. Todėl dabar tikrai ne laikas smulkioms rietenoms ir ambicijoms – tik visi kartu mes galime tikėtis įveikti sunkumus.

 

Svarbi kiekviena racionali mintis – įmonėms, įstaigoms, bendruomenėms, miestui ar rajonui. Aš tikiu, kad dauguma mažeikiškių yra mąstantys ir kūrybingi žmonės, turintys rimtų idėjų ir galintys jomis pasidalyti, tokiu būdu įsitraukdami į rajono valdymą.

 

Pasiūlymus galima siųsti el. paštu meras@mazeikiai.lt  arba atnešti tiesiog į Savivaldybę adresu Laisvės g.8/Laižuvos g.1. Pasiūlymai taip pat priimami kiekvienoje seniūnijoje.

 

www.infomazeikiai.lt