Du mėnesius vandenyne be maisto: laimingieji išgyveno

Vilniausdiena.lt

 Dažniausiai vandenyno platybėse atsidūrusios katastrofų aukos aptinkamos per parą dvi. Tačiau penki Papua Naujosios Gvinėjos gyventojai buvo išgelbėti tik po dviejų mėnesių klajonių. Ramiajame vandenyne dreifuojančią valtį iš JAV žvejų laivo pakilęs sraigtasparnis pastebėjo lapkričio 15 d. Valtis plaukiojo netoli Nauru salos. Kaip teigiama, valtyje buvo septyni žmonės, tačiau du jų netrukus mirė, likę yra Maršalo salų ligoninėje – keli tūkstančiai kilometrų nuo gimtųjų namų.

 

Kaip teigia laikraščio „Marshall Islands Journal” redaktorius Giffas Johnsonas, išgelbėti žmonės yra nusilpę dėl maisto stokos. Vos vienas jų buvo pajėgus pats paeiti. „Keturis teko nešti neštuvais”, – sakė jis.

 

Gydytojo teigimu, vyrams pasisekė, kad žvejai ne tik juos pamatė, bet ir pastebėjo, kokia jų būklė. „Kai jiems baigėsi maistas, teko valgyti viską, ką tik galėjo rasti, netgi iš vandens „išžvejotas” medžių šakas. Jei pasisekdavo, rasdavo kokoso riešutų ir netgi krabų – taip jie ir išgyveno”, – teigė gydytojas.

 

Jis papasakojo, jog iš pradžių laive buvo aštuoni žmonės. Rugsėjo 14 d. jie nutarė nuplaukti į kaimynystėje esančią salą, bet netrukus jiems baigėsi degalai. Patys išgelbėtieji pasakojo, jog jie dažnai matydavo pro šalį plaukiančius laivus, bet nesugebėjo atkreipti jų įgulų dėmesio.

Prieš savaitę, iki buvo išgelbėti, aštuntą nelaimėlių valties keleivį – 17 metų vaikiną – nuplovė banga. Kiti neturėjo jėgų jam padėti. Antras žmogus mirė netrukus, kai juos rado amerikiečiai, o trečias – kai jie atvyko į Maršalo salas.

 

„Manau jie mirė dėl maisto ir vandens stokos. Niekada nemačiau tokių sulysusių žmonių. Vien oda ir kaulai”, – sakė gydytojas.