Jau paskirta V.Uspaskicho neliečiamybės klausimo nagrinėjimo EP komitete data

Valstietis.lt


Europos Parlamento (EP) Teisės reikalų komitetas į savo posėdžio darbotvarkę lapkričio 9-ąją jau įtraukė europarlamentaro iš Lietuvos „darbiečio” Viktoro Uspaskicho teisinės neliečiamybės atėmimo klausimą. Numatyta, kad pranešimą šiuo klausimą darys europarlamentaras iš Vokietijos Bernhardas Rapkay (Bernardas Rapkė).

 

 

Lietuvos Generalinės prokuratūros prašymą panaikinti finansiniais nusikaltimais kaltinamo Darbo partijos lyderio V.Uspaskicho neliečiamybę EP pirmininkas Jerzy Buzeko (Ježis Buzekas) perdavė už imunitetą atsakingam Europos Parlamento Teisės reikalų komitetui. Kai šis komitetas apsvarstys prokurorų prašymą ir pateiks savo išvadą, dėl neliečiamybės panaikinimo bus balsuojama EP plenarinėje sesijoje. Generalinė prokuratūra dar birželį kreipėsi į EP vadovą, prašydama panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę, kad Lietuvoje būtų galima toliau nagrinėti baudžiamąją bylą.

Tapdamas EP nariu V.Uspaskichas susigrąžino teisinę neliečiamybę, kurią buvo atėmęs Seimas generalinio prokuroro prašymu. Norint tęsti bylą V.Uspaskicho atžvilgiu, Lietuvos teisėsaugininkai privalo gauti EP leidimą patraukti V.Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn. V.Uspaskichas kaltinamas baudžiamojoje byloje dėl Darbo partijos „juodosios buhalterijos”. Prokurorai įtaria, kad Darbo partija neapskaitė 25 mln. litų pajamų ir išlaidų. Sunkiausias iš nusikaltimų, kuriais kaltinamas V.Uspaskichas – apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai numatoma griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 4 metų.

V.Uspaskichas savo kaltę kategoriškai neigia. Jis EP vadovams pareiškė tapęs „koordinuotos valstybės atakos auka”, ir prašė svarstant jo neliečiamybės klausimą remtis „formule”, kuri buvo pritaikyta Rusijoje dėl mokesčių slėpimo laisvės atėmimo bausme nuteistam verslininkui Michailui Chodorkovskiui.

Kaltinamaisiais baudžiamojoje byloje be V.Uspaskicho yra pati Darbo partija, vienas iš partijos vadovų parlamentaras Vytautas Gapšys, buvusi partijos centrinės būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė, buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė.