Mergaites vaikų žurnaluose gelbėja herojus Drąsius

Alfa.lt

 Panašu, jog Lietuvoje dviejų žmonių nužudymu įtariamo savo dukters gynėjo Drąsiaus Kedžio palaikymo aktai įgauna vis didesnį pagreitį ir vis kitokias formas. Alfa.lt redakciją pasiekė žurnalo „Flintas“, skirto paaugliams berniukams, komiksas, kurio pagrindiniu herojumi tapo „Gynėjas Drąsius“.

 

 

 

 

Komikso paveikslėliai pasakoja apie mergaitę, einančia gatve. Netikėtai pagyvenęs dėdė pasiūlo jai saldainį ir pakviečia sėsti į automobilį. Vėliau pasigirsta šūksniai „Nelįskit prie manęs! Aš nenoriu!“. Šalia automobilio atsiradęs Gynėjas Drąsius sudaužo transporto priemonę, sumuša mergaitės skriaudiką šaukdamas „Paleisk mergaitę, Ūsai!“ ir vėliau, išvadavęs mergaitę, ištaria jai pamokymą: „Niekada neimk saldainių iš nepažįstamų žmonių ir nesėsk į jų automobilį!“.

 

Žurnalo „Flintas“ vyriausiasis redaktorius Raimondas Jurgaitis tvirtino, kad leisti tokį komiksą idėja kilo tada, kai buvo pagalvota, kad žurnalas gali prisidėti prie vaikų apsaugojimo nuo įvairiausių pavojų. „Tokius komiksus darysime kiekvieną mėnesį. Aiškinsime, kad negalima kalbėti su nepažįstamais, kad negalima eiti pas juos į namus. Šviesime vaikus“, – tvirtino žurnalo vyriausiasis redaktorius.

 

Paklaustas, kodėl pagrindinis komikso herojus „Gynėjas Drąsius“ buvo vienareikšmiškai susietas su dviem žmogžudystėmis įtariamu Drąsiumi Kedžiu, R. Jurgaitis paprieštaravo, kad D. Kedys siejamas ir su savo dukters gynimu. „Jis siejamas ir su tuo, kad tai (žmogžudystės – Alfa.lt) įvyko netekus vilties ir ginant savo dukrą. O mes patys nesiejame su D. Kedžiu savo herojaus. Tiesiog tai yra labai dėkingas vardas, vaikinus dažnai vadina drąsiais“ – tvirtino žurnalo vyriausiasis redaktorius. Anot jo, kiekvieno asmeninis reikalas, ką pamatys, atsivertęs šį komiksą.

 

Pagrindinė žurnalo auditorija – paaugliai. Vis dėlto R. Jurgaitis nesibaimina, kad žurnale nupieštą istoriją skaitytojai susies su D. Kedžio istorija: „Turbūt, jei jie komiksą susies su šia istorija, tai dar labiau juos paveiks ir pamokys, kad tikrai reikia klausytis tų komikso pamokymų“. Anot jo, net jeigu paaugliai, žinodami D. Kedžio istoriją perskaitę komiksą, supras, kad savo skriaudėjus galima bausti fiziškai, neturėtų nieko blogo nutikti.

 

„Jeigu jie žino tą istoriją, tai jie suvoks, kad prieš tai reikia metus laiko bandyti visom civilizuotom priemonėm išspręsti bėdą ir net jeigu nepavyksta, reikia nenuleisti rankų ir siekti savo tikslų iki galo, kiek turi jėgų ir galimybių“ – tvirtino R. Jurgaitis.

 

„Niekur neparašyta, kad tai yra Drąsius Kedys, niekur neminima jo pavardė, – stebėjosi kilusiu susidomėjimu žurnalo vyriausiasis redaktorius. – Norint galima susieti viską. Komiksuose bus ir Jonas, jį gal susies su kokiu teisėju, vėliau Petras, gal su Gražuliu susies. Mes negalime į priekį numatyti, kokios asociacijos kils žmogui.“

 

Paklaustas, kokių reakcijų iš skaitytojų tikisi sulaukti, R. Jurgaitis neslėpė, kad jau prasidėjus tyrimams dėl įvykdytų žmogžudysčių ir istorijai patekus į žiniasklaidos pirmuosius puslapius, į žurnalą ėmė plaukti skaitytojų atsiliepimai.

 

„90 proc. skaitytojų palaiko D. Kedį ir netgi girdėjau iš tėvų, kad jei bara vaikus, jie žada Drąsiui pasiskųsti“, – pasakojo apie skaitytojų laiškus žurnalo vyriausiasis redaktorius. Jis tvirtino nesitikintis neigiamų reakcijų iš žurnalo skaitytojų: „Dabar toks metas, kai visuomenė palaiko D. Kedį ir visi ėmė labiau rūpintis vaikais.“