Pasaulio bankas: Baltijos šalys gali imti augti 2011 m.

ATN.LT

 Europos Sąjungai priklausančių 10 Vidurio ir Rytų Europos šalių ekonomikos atsigaus lėtai dėl mažėjančio kreditavimo bei smunkančių eksporto apimčių ir investicijų, įspėja Pasaulio bankas. „Perspektyva nėra pati geriausia”, – sakė Pasaulio banko vyresnysis ekonomistas Kasparas Richteris. Pasak jo, ateinančiais metais ekonomika augs lėtai, o dar po metų prieaugis taip pat nebus ženklus.

 

Vidutinėje perspektyvoje ekonomika visame regione augs lėčiau nei prieš krizę, nes reikės laiko atsigauti kapitalo srautams. Investicijos smuko, dėl to nukentėjo gamybiniai pajėgumai. Kreditavimo apimtys taip pat mažėja.

 

„Prognozėms greičiausiai ir toliau daugiausia įtakos turėjo neigiami veiksniai, o stabilus ūkio augimas atsinaujins tik po to, kai ims augti eksporto apimtys ir investicijos bei padidės vartotojų pasitikėjimas, – įspėja Pasaulio bankas. – Eksportas dešimtyje Vidurio ir Rytų Europos šalių augs lėtai, nes šių šalių eksporto rinkose namų ūkiai mažina vartojimą dėl mažėjančių pajamų ir augančio nedarbo”.

 

Prognozuojama, kad šiemet išaugs tik Lenkijos ekonomika. Šalies vyriausybės prognozuoja, kad bendrasis vidaus produktas šiais metais padidės 0,9 proc., o 2010 m. – 1,2 proc.

 

„Lenkijos ekonomika ateinančiais metais augs bene sparčiausiai regione, – sakė K.Richteris. – Gerokai pagerės padėtis Baltijos šalyse: jų ekonomikos ims augti 2011 m. Yra tikimybė, kad tai įvyks jau ateinančiais metais, tačiau tai nėra mūsų bazinis scenarijus”.

 

www.atn.lt