Ilgas naudojimasis mobiliuoju telefonu gali sukelti vėžį

Vilniausdiena.lt

 Lietuvos gyventojai mano, kad mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos gali turėti neigiamą poveikį sveikatai ir net sukelti vėžį. Tai atskleidė naujausias organizacijų „Ekoinstitutas“ (Lietuva) ir „Powerwatch“ (D. Britanija) užsakymu šių metų rugsėjo mėnesį rinkos tyrimų bendrovės AC ,,Nielsen Baltics”, UAB atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų tyrimas.

 

Silvinija Simonaitytė, tyrimą inicijavusio ,,Ekoinstito” vadovė, teigia, kad tyrimo metu buvo siekiama įvertinti Lietuvos gyventojų žinias apie elektromagnetinę spinduliuotę ir požiūrį į galimą jos poveikį sveikatai. Tyrimo rezultatai parodė, kad 88 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog sklisdamos elektromagnetinės bangos kenkia jų sveikatai, beveik pusės atsakiusiųjų (42 proc.) teigimu jos kenkia labai.

 

Paprašius išvardinti, kas, jų žiniomis, skleidžia elektromagnetines bangas, dažniausias atsakymas buvo – mobilaus telefono aparatas (55 proc. respondentų). Kur kas mažiau asmenų įvardijo mobiliojo ryšio bazines stotis (antenas) – 31 proc., mikrobangų krosnelę – 27 proc., televizorių – 9 proc. apklausos dalyvių.

 

„Elektromagnetinė spinduliuotė ir jos poveikis sveikatai artimiausiu metu gali tapti viena aktualiausių problemų, todėl būtina kuo daugiau dėmesio skirti visuomenės švietimui. Žmonės turi būti informuojami apie galimus pavojus, tam, kad patys galėtų sąmoningai rinktis, kaip elgtis kasdienėse situacijose“, – pabrėžia Silvinija Simonaitytė, „Ekoinstituto“ vadovė.

 

Lietuvos gyventojai mano, kad elektromagnetinės bangos vėžį gali sukelti taip pat, kaip ir rūkymas. Vėžį sukeliančiais faktoriais 49 proc. įvardina rūkymą, tik procentu mažiau – elektromagnetines bangas. Kiti gyventojų nurodyti vėžį galintys sukelti faktoriai yra netinkama mityba (44 proc.), radiacija (40 proc.), stresas (40 proc.), oro užterštumas (38 proc.), paveldimumas (34 proc.), cheminės medžiagos (30 proc.), alkoholis (27 proc.), saulė (26 proc.), fizinis neaktyvumas (13 proc.).

 

„Nielsen“ atliktas tyrimas atskleidė, kad 71 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog „mobiliųjų telefonų bazinės stotys (antenos) gali sukelti vėžį:, o 66 proc. žmonių mano, kad „vėžį gali sukelti ilgas naudojimasis mobiliuoju telefonu“. „Šie rodikliai neramina. Esu įsitikinusi, kad visi – mokslininkai, gydytojai, sveikos gyvensenos propaguotojai, piliečiai – turime reikalauti vyriausybės vykdyti griežtesnę sveikatos apsaugos politiką elektromagnetinės spinduliuotės srityje“, – sako Silvinija Simonaitytė.

 

Profesorė Laima Griciūtė, gydytoja onkologė, habilituota biomedicinos mokslų daktarė, teigia, kad šiuolaikinis mokslas autoritetingai kol kas nei patvirtino, nei paneigė elektromagnetinės spinduliuotės ir didesnės rizikos susirgti vėžiu sąryšio. „Pasauliniai tyrimai yra prieštaringi, tačiau kol įtarimai nėra paneigti, rekomenduoju laikytis atsargumo principo ir bent jau vaikams neleisti naudotis mobiliuoju telefonu, o suaugusiems prieš skambinant kelis kartus pagalvoti – ar tikrai būtina“, – pataria profesorė.

 

Tyrimas atskleidė, kad išsamios informacijos apie galimą elektromagnetinių bangų poveikį sveikatai Lietuvoje stinga: informacijos trūksta pusei (54 proc.) respondentų. Dauguma Lietuvos gyventojų (81 proc.) stengtųsi išvengti elektromagnetinių bangų žalos jų sveikatai. “Vienas lengviausiai įgyvendinamų individualių patarimų yra mobiliaisiais telefonais kalbėti trumpiau ir tik tada, kai tai išties būtina“, – sako Silvinija Simonaitytė.

 

„Ekoinstitutas“ siekia nešališkai nušviesti reikšmingą problemą ir kviečia į visuomenės švietimą apie elektromagnetinių bangų poveikį aktyviau įsitraukti žiniasklaidą ir visus sąmoningus Lietuvos piliečius.

 

Graham Philips, vienas iš „Powerwatch“ vadovų ir naujausios tarptautinės ataskaitos „Mobilieji telefonai ir smegenų augliai: 15 priežasčių susirūpinti“ bendraautorius teigia, kad beveik visi tarptautiniai nuo telekomunikacijų industrijos nepriklausomi tyrimai parodė, kad mobiliųjų telefonų naudojimas kelia „didelę“ smegenų auglių išsivystymo grėsmę.

 

Pavyzdžiui, vadovaujant profesoriui Lennart Hardell Švedijoje atliktų tyrimų duomenimis, kiekvieni naudojimosi mobiliuoju telefonu metai riziką susirgti galvos smegenų vėžiu padidina 8 proc., o po 10 ir daugiau naudojimosi mobiliuoju telefonu metų rizika susirgti galvos smegenų vėžiu padidėja 280 proc. Be to, vaikams, pradėjusiems naudotis mobiliaisiais telefonais dar vaikystėje ir besinaudojantiems jais 10 ir daugiau metų, mokslininko duomenimis, rizika susirgti galvos smegenų vėžiu padidėja 420 proc.

 

Tarptautinė vėžio federacija elektromagnetines bangas pripažino antros grupės kancerogenais, galinčiais sukelti vėžinius susirgimus. Mokslininkai latentinį mobiliųjų telefonų poveikį dažniausiai įvardija kaip 10 ir daugiau metų.