1-sis tarptautinis Lietuvos reputacijos įvertinimas

NBI tyrimas atliekamas nuo 2005 metų. Jį atlieka britų mokslininkas S. Anholt kartu su amerikiečių kompanija „GfK Roper”. Šis tyrimas yra kol kas vienintelis pasaulyje, analizuojantis, kaip šalį suvokia užsieniečiai. Šiame tyrime atrinktos šalys lyginamos tarpusavyje. Kaip teigia tyrimo kūrėjai, žinojimas, kaip šalis suvokiama, gali padėti sėkmingiau vystyti verslo, prekybos, turizmo sritis, taip pat diplomatinius ir kultūrinius ryšius su kitomis tautomis.
Lietuva bendrame reitinge užima 42 vietą iš 50, atskirose kategorijose mūsų šalis užima 36 ir 28 pozicijas.

 

 

Įvairių šalių gyventojai pakankamai gerai vertina Lietuvos valdymo sistemą, elgseną tarptautinėje bendruomenėje bei ekonomines sąlygas čia gyventi ir dirbti. Silpnesnės mūsų šalies pozicijos – turizmo srityje ir gyventojų draugiškumo klausimu. Tokias tendencijas atskleidė šių metų rugsėjį vieno žymiausių valstybių reputacijos ekspertų Simon Anholt atliktas tyrimas „Nation Brands Index” (NBI). Tai pirmas ir kol kas vienintelis tyrimas, analizuojantis valstybių suvokimą, remiantis gyventojų apklausomis.

Pagal S. Anholt metodiką, atsižvelgiant į šalių politinę ir ekonominę galią, taip pat siekiant išlaikyti regioninę įvairovę, buvo vertinamos 50 valstybių. Jos lyginamos tarpusavyje ir reitinguojamos pagal apklausų rezultatus šešiose kategorijose: valdymo sistema, žmonės, turizmas, kultūra, eksportas ir investicijos. Apklausose dalyvavo 20 tūkstančių gyventojų iš dvidešimties pasaulio šalių.

Į reitingą patenka šalys, sistemiškai formuojančios savo įvaizdį. Lietuva, šiais metais pradėjusi įgyvendinti drąsios šalies koncepciją, pirmą kartą buvo vertinama ir pateko į šį reitingą. Buvimas reitinge, pasak jo kūrėjų, reiškia, jog valstybė kryptingai dirba kurdama savo įvaizdį ir yra pastebima. Kartu tai yra priemonė šalies žinomumui didinti, nes visos šalys, daugiau ar mažiau dirbančios šioje srityje, vadovaujasi būtent šio, kol kas vienintelio, tyrimo rezultatais.

Mūsų šalis bendrame reitinge užima 42 vietą, dviem pozicijomis lenkdama Estiją, taip pat, Jungtinius Arabų Emyratus, Indoneziją ir kitas šalis. Lietuva nežymiai nusileidžia Malaizijai, taip pat Kinijai, Čekijai. Pirmąjį reitingo dešimtuką sudaro didžiosios Europos valstybės – Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Italija, Švedija, taip pat Šveicarija, bei Kanada, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Japonija.

Geriausiai Lietuva įvertinta valstybės valdymo kategorijoje užėmė 28 poziciją, nedaug nusileisdama Jungtinėms Amerikos Valstijoms, Lenkijai, Čekijai. Šioje kategorijoje vertinami keli aspektai – įvairiose valstybėse žmonių buvo klausiama, ar, jų nuomone, tiriama šalis valdoma kompetentingai ir sąžiningai, ar šalyje gerbiamos piliečių teisės, ar šalis elgiasi atsakingai tarptautinėje bendruomenėje, prisidėdama prie taikos palaikymo, aplinkosaugos, skurdo mažinimo. Lietuva šioje kategorijoje Gana gerai Lietuva vertinama ir imigracijos arba investavimo kategorijoje. Pagal žmonių atsakymus, ar jie tiriamoje valstybėje norėtų gyventi, dirbti, studijuoti, investuoti, Lietuva reitinge užėmė 36 poziciją, aplenkdama Estiją, Rumuniją, Čilę ir kitas valstybes.

Silpniau Lietuva įvertinta žmonių ir turizmo kategorijose. Pagal atsakymų į klausimus, ar tiriamos šalies žmonės svetingi, ar respondentas norėtų turėti draugą iš tos šalies, ar tos šalies gyventojas būtų geras darbuotojas, indeksą Lietuva užėmė 44 poziciją. Vertinant turizmo sritį pagal keturis aspektus – ar norėtųsi apsilankyti tiriamoje šalyje, jei pinigai nebūtų lemiamas dalykas, ar šalis turtinga gamta ir istoriniu paveldu, ar šalies miestų kultūra patraukli – Lietuva nukrito į 45 poziciją.

Šaltinis: BNS pranešimas spaudai.