„Ventoje“ tėvai tapo mokytojais

Šiemet „Ventos“ pagrindinė mokykla ir toliau originalumu stebina ne tik rajono, bet ir respublikos bendrojo lavinimo mokyklas – tarptautinės Mokytojo dienos proga pamokų vedimą patikėjo mokinių tėveliams.

Idėja – ne nauja, bet naujai atlikta

Penktadienio rytą į „Ventos“ pagrindinę mokyklą nešini padalomąja, vaizdine ir kita pamokų vedimui reikalinga medžiaga skubėjo susirūpinę šios mokyklos mokinių tėveliai, seneliai, artimieji. Auklėtojų kabinetuose netradicinių mokytojų laukė sunerimę mokiniai.

 

Nuo 8 iki 10 val. su pradinukais ir visais vyresnių klasių mokiniais dirbo atsakingai, sumaniai, išradingai ir savitai pamokoms pasiruošę tėveliai. Vieni mokė bendravimo, etiketo, verslo pagrindų, medicinos, sveikos gyvensenos žinių, kiti floristikos meno, treti perdavė išmokto batikos, karpinių, aplikavimo meno paslaptis. Buvo tėvelių, kurie pasirinko tradicines vieno ar kito dalyko pamokas.

 

Pasak mokinių, jiems buvo įdomu stebėti įprasto mokytojo vietoje stovintį ir labai stengiantis juos sudominti nepažįstamą žmogų – tądien tapusį mokytoju. „Daug naujo sužinojome apie augintinio pasirinkimą, jo priežiūrą“, – įspūdžiais dalijosi  5d ir 6d  mokiniai, į namus nešdami tėvelių padovanotą  maistą gyvūnėliams.

 

 

 

4a klasės mokiniams pamoką vedė žymus dainininkas Edmondas Čivinskas iš grupės „Vairas“, o 1b dainavo kartu su tėveliu Laimonu Terasiumi. 6d klasės mokiniams mama kantriai ir nuosekliai pasakojo, dalijo lankstinukus ir aiškino, kodėl ir kaip reikia rinkti atliekas ir neteršti aplinkos.

 

6f klasės mokiniai  tėvelių vadovaujami ant popieriaus pienu auklėtajai rašė linkėjimus. Lapus žvake iš kitos pusės pakaitinę išgavo senovę menantį raštą.

 

O 2a pradžiugino mama Vasiliauskienė Rasa, prisistačiusi žinoma gerai vaikams pasakų heroje Pepe Ilgakojine. 6e klasės mokiniai, padedami mamyčių, išpiešė 31 gėlę ant šilko ir padovanojo puikią skarelę auklėtojai. 6a klasės mokiniai už puikias žinias tėvelio buvo įvertinti įdomiais prizais – elnių ragais. 6c mokiniai, pasimokę floristikos meno, pačių padarytomis puokštėmis apdovanojo mokytojus.

 

Pasak klasių vadovų, jų užduotis buvo susitarti su tėvais, kurie sutiktų pusvalandį padirbėti mokytojais. Na o sutikusiems dirbti tėveliams, teko patiems sugalvoti temą, susikurti priemones ir sudominti toje klasėje sėdintį ne tik savo, bet pulką svetimų vaikų.

 

Tėvai būti mokytojais nenorėtų

Po netradicinių pamokų tėveliai, trumpam tapę mokytojais, prisipažino jautęsi kaip per egzaminą. Neslėpė, kad pamokai ruošėsi iš anksto, atsakingai ir stropiai, prašę savo vaikų patarimų. O jai atėjus, anksti kėlęsi ir labai jaudinęsi.

 

 

 

„Aš jau turėjau patirties universitete ir jaučiausi saugiai, – sakė jauna mamytė. – Jauni žmonės turi daug problemų, nes jie dar neturi autoriteto, daugelis mokinių priima juos kaip bendraamžius. Mokytojavimas – labai sunkus darbas. Būti mokytoju vieną dieną – malonumas, tačiau visada – nenorėtume.”

 

Su pagarba apie mokytojo kaip ir gydytojo ar kunigo specialybes kalbėjo pašnekinti tėveliai. Jų manymu, tai žmonių pašaukimas.
Mokytojais trumpam tapę tėvai pastebėjo, kad labai svarbu su vaikais kalbėti atvirai ir nuoširdžiai.

 

Lijana Pocevičienė, direktorės pavaduotoja, pasidžiaugė, kad mokytojos Rasos Buivydaitės pasiūlyta idėja pasiteisino.

„Dėkoju Mažeikių muziejaus darbuotojai Jūratei Miliauskytei už edukacinę pamokėlę; mokiniams už siurprizą – nuotraukų parodą „Mano mokytojas“; mokytojams už stereotipų laužymą. Tikiuosi, kad pasirinkta bendravimo forma laužo ledus šiltesniems ir betarpiškiems santykiams tarp tėvų ir mokytojų“, –  įspūdžiais dalijosi ji.

 

 Direktorė Ramunė Badaukienė apibendrino:

,,Šią dieną mes daug nuveikėme: labiau pažinome ir įdomiai pabendravome su tėvais, pristatėme tėvų profesijas, pomėgius, leidome pabūti tėvams mokytojo ,,kailyje“, bet svarbiausia – tai tarpusavio santykiai, bendravimas be baimės ir su pagarba“. 

 

Direktorė padėkojo visiems už šiltą bendruomeniškumo dieną mokykloje.

,,Kad visuomenė pripažintų mokytojo profesiją kaip gerbtiną, reikia, kad apie tai kalbėtų ne patys mokytojai, o visuomenė. Tačiau  visuomenė tai pripažins ne pasiklausiusi mokytojų kalbų, bet matydama jų darbus. Ši diena ir buvo viena iš tokių darbų.“ – teigė R. Badaukienė.

 

Po šventės mokykloje „Ventos“ pagrindinės mokyklos pedagogų kolektyvas išvyko į Palangą, kur jų laukė lektorė  Vida Lipskytė ir kvalifikacijos tobulinimo programa ,,Kūrybiškumas – asmenybės sėkmė šiuolaikiniame pasaulyje“.

 

www.infomazeikiai.lt