Baudos už greičio viršijimą – eismo saugai gerinti

Vilniausdiena.lt

 Baudas už leistino greičio viršijimą, užfiksuotą stacionariais greičio matuokliais valstybinės reikšmės keliuose, numatoma panaudoti eismo saugos gerinimo priemonėms finansuoti.  Tai numatyta Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo pataisose, kurioms Susisiekimo ministerijos siūlymu šiandien pritarė Vyriausybė.

 

„Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis nuolat finansuojamos saugaus eismo priemonės, tarp jų ir stacionarių greičio matuoklių valstybinės reikšmės keliuose diegimas. Ekonominiu sunkmečiu žymiai sumažėjus šios programos finansavimui, iš baudų surinktos lėšos padėtų bent iš dalies kompensuoti trūkstamus išteklius inžinerinėms, švietėjiškoms ir kitoms eismo saugos priemonėms įgyvendinti“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

 

Dar šiais metais Lietuvos valstybinės reikšmės keliuose turėtų veikti 150 stacionarių greičio matavimo prietaisų. Numatoma, kad iš baudų už šiais prietaisais užfiksuotus pažeidimus kasmet būtų galima surinkti apie 15 mln. litų.

 

Surinktos lėšos patektų į Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo sąskaitą ir būtų tikslingai naudojamos saugaus eismo programoms keliuose ir jų priemonėms įgyvendinti.

 

Pavyzdžiui, vien stacionarių greičio matuoklių sistemos funkcionavimui užtikrinti kasmet reikės skirti apie 5 mln. litų. Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos taip pat naudojamos inžinerinėms eismo saugos priemonėms keliuose įrengti: tiesiant pėsčiųjų ir dviračių takus, apšviečiant pavojingus kelių ruožus, rekonstruojant sankryžas, įrengiant tinklo tvoras nuo laukinių gyvūnų.

 

Be to, būtina skirti lėšų ir šviečiamajai veiklai, nes didelę įtaką eismo saugai daro ir pačių eismo dalyvių sąmoningumas, tinkamas elgesys kelyje.

 

Siūlomas minėto įstatymo pataisas dar svarstys Seimas. Jei joms bus pritarta, šio įstatymo pataisos įsigalios nuo 2010 m. sausio 1 d.