Kaip elgtis įgėlus bitei ar širšei?

 

Pastaruoju metu padaugėjo žmonių, nukentėjusių nuo širšių įgėlimo. Keletas atvejų ypač skaudūs. Gydytojų teigimu, vabzdžių įgėlimui yra alergiški apie 2-3 proc. žmonių, kuriems vabzdžio įgėlimas gali baigtis net mirtimi – pasireiškia alerginės reakcijos ir gali ištikti anafilaksinis šokas. Daugumai žmonių, įgėlus vabzdžiui, pasireiškia vietinė odos reakcija – skausmas, patinimas ir paraudimas.

 

Kaip reiktų elgtis įgėlus bitei ar širšei? Jei žmogus nėra alergiškas, tai pirmiausiai reiktų pasistengti ištraukti geluonį, nes dar kurį laiką iš jo sunkiasi nuodai. Tik prisiminkite, kad širšės ir kamanės geluonies nepalieka, tad ir jo ieškoti nereikėtų. Po to labai padės sugeltos vietos šaldymas šaltu vandeniu ar kitu šaltu daiktu. Jei žmogus yra alergiškas vabzdžių įgėlimui (nuodams), pasireiškia sisteminės alerginės reakcijos – dilgėlinės (bėrimas) požymiai ne tik įgėlimo vietoje, karštis, nerimas, padų, delnų, odos niežulys, lūpų, akių vokų, ryklės tinimas, kraujospūdžio kritimas.

 

Dėl žemo kraujospūdžio žmogui darosi silpna ar net prarandama sąmonė – ištinka anafilaksinis šokas. Atsiradus aukščiau minėtos sisteminės alerginės reakcijoms simptomams, nedelsiant reikia kviestis medikus.

 

Net ir nealergiškam žmogui gali būti pavojingas atvejis, jei širšė įgelia į gomurį ar liežuvio šaknį, pavyzdžiui, kai geriama iš stiklinės ar skardinės ir nepastebima ten įkritusių geliančių vabzdžių. Vietinės reakcijos metu atsiradęs patinimas gali užblokuoti kvėpavimo takus. Todėl nelaukiant kol prasidės tinimas ir kol dar žmogus gali nuryti, reikia išgerti antialerginių antihistamininių vaistų.

 

Kaip gi reikėtų elgtis, kad išvengti bičių ar širšių įgėlimo:

* Užpuolus širšei ar bitei nereiktų jų vaikyti, daryti staigių judesių. Vabzdžiai dažniau puola tuos, kurie jau buvo kartą sugelti. Taip yra dėl to, kad kartą sugeltas žmogus, pamatęs atskridusią širšę, išsigąsta, ima panikuoti, o drauge ir išskirti medžiagas, kurios vabzdį dar labiau pritraukia. Todėl pamačius atskridusį vabzdį, reikia elgtis ramiai, nemosikuoti rankomis. Širšės ir bitės negels, jei tik jos ne giną lizdą, jeigu nebus pagautos ar prispaustos.

* Širšės pirmiausiai puola tamsias ir blizgančias vietas. Tad jeigu jūsų plaukai tamsūs, pridenkite juos šviesiu galvos apdangalu, nusiimkite saulės akinius ir kitus blizgančius daiktus bei pridenkite akis.

* Važiuojant į gamtą nepatartina naudoti kvepiančius kremus ir kitą kosmetiką, kvėpintis, rengtis ryškiais drabužiais, vaikščioti basomis kojomis po pievą, gerti iš skardinių ar butelių.

* Vaikams, ypač alergiškiems įgėlimams, nepatartina lauke valgyti ledų, gerti saldžių gėrimų.

* Pietaujant gamtoje ant stalo patariama padėti 2–3 lėkštutes su pakaitintu actu arba keptais ar virtais svogūnais.

* Taip pat perkant tepalą ar purškalą, atbaidantį vabzdžius, būtina atidžiai perskaityti instrukciją.

 

www.infomazeikiai.lt