Prezidentė antrąkart priminė apie galimybę A.Valinskui atsistatydinti – pasiūlymas neišgirstas

Valstietis.lt

 

Seimo pirmininkas, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) vadovas Arūnas Valinskas, viešojoje erdvėje apkaltintas ryšiais su kriminaliniu pasauliu ir paragintas prisiimti politinę atsakomybę, siūlo partijos nariams trauktis iš Seimo.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad Seimo pirmininkas A.Valinskas yra atsidūręs situacijoje, kuri kelia žalą Lietuvos politinei sistemai ir menkina piliečių pasitikėjimą valstybės institucijomis. Šalies vadovė pabrėžia, jog Vakarų šalyse tokiose situacijose atsidūrę politikai neretai atsistatydina.

 

Po penktadienį įvykusio A.Valinsko ir D.Grybauskaitės susitikimo jos atstovas spaudai Linas Balsys žurnalistams sakė, kad prezidentė išskiria dvi „šios istorijos” dalis.

„Viena dalis yra teisinė atsakomybė, kita dalis – moralinė ir politinė atsakomybė. Dėl teisinės atsakomybės, prezidentės nuomone, yra išimtinai Generalinės prokuratūros kompetencija, ir Generalinė prokuratūra, sulaukusi kreipimosi, turi tą atsakymą duoti. Arūnas Valinskas, būdamas aukščiausio rango politikas, turi prisiimti visą moralinę ir politinę atsakomybę, nes tokia situacija kelia žalą Lietuvos politinei sistemai ir piliečių pasitikėjimą valstybės institucijomis menkina”, – sakė prezidentės atstovas.

 

Pasak jo, kai kalbama apie politinę atsakomybę, kalbama apie situaciją, kurioje atsiduria politikas. A.Balsio teigimu, kai „vienos partijos vidiniai reikalai viešai diskutuojami, kai viešai pateikiami kaltinimai, kurie galbūt pagrįsti, galbūt nepagrįsti, tai sudaro situaciją, kurioje politikas negali atsidurti”.

 

„Vakaruose tokioje situacijoje politikai nelaukia ypatingų sprendimų ar išvadų, o patys pasveria, kiek jų veiksmai gali daryti žalos politinei sistemai, ir priima sprendimą. Vakaruose dažnai būna, kad atsistatydina”, – prezidentės poziciją aiškino L.Balsys.

 

Tuo metu pats A.Valinskas kartojo, jog politinės atsakomybės imsis tada, kai sulauks išvadų dėl jo atžvilgiu mestų kaltinimų. Seimo pirmininkas tikino, kad „tikrai nesiruošia laikytis įsikibęs vieno ar kito posto”.

 

Seimo pirmininkas turi kitokių sumanymų nei prezidentė ir kitu kampu mato šios situacijos sprendimą. „Siūlyčiau kolegoms pagalvoti – jeigu sutinka visi, kurie yra partijos rinkti, tiesiog atsiimti mandatus, o partija savo kandidatų toliau pagal sąrašą nesiūlo”, – Lietuvos radijui sakė A.Valinskas. Politikas sakė kalbantis apie „partijos pasitraukimą iš politinės arenos” iki savivaldos rinkimų.

 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas penktadienį sako gavęs Generalinės prokuratūros (GP) atsakymą, jog ši neturi informacijos, kuri leistų Seimo pirmininką įtarti padarius nusikalstamas veikas.

 

„Prokurorai, atlikdami įstatymų nustatytas funkcijas, negavo skundų, pareiškimų, pranešimų apie kokias nors nusikalstamas veikas, patys nenustatė požymių kokių nors nusikalstamų veikų, kurios padarymu būtų įtariamas Seimo pirmininkas A.Valinskas”, – iš GP gautą atsakymą Lietuvos radijo laidoje perskaitė A.Anušauskas.

 

A.Anušausko cituotame GP atsakyme teigiama, jog „šiuo metu prokurorų atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose ir ikiteisminio tyrimo įstaigų ikiteisminiuose tyrimuose, kuriuos organizuoja ir jiems vadovauja prokurorai, taip pat nėra jokių duomenų apie Seimo pirmininko A.Valinsko kokias nors neteisėtas veikas”.
GP atsakyme taip pat pažymima, kad „prokuratūra pagal sako kompetenciją nerenka, netiria, nevertina ir neteikia informacijos apie politikų ir kitų asmenų ryšius, jei jie nenusikalstami”.

 

A.Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija po pernai spalį vykusių Seimo rinkimų prisijungė prie valdančiosios centro-dešinės koalicijos, tačiau šią vasarą partijos frakcija skilo į dvi dalis. A.Valinsko bendražygiai įkūrė „Ąžuolo” frakciją, kurioje dirba 7 parlamentarai. Laimonto Diniaus vadovaujamoje Tautos prisikėlimo partijos frakcijoje yra 13 narių.

 

Praėjusią savaitę žiniasklaida pranešė, kad „prisikėlėlių” lyderis bendrauja su Kauno Daktarų grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu, pravarde Micha. Pats A.Valinskas neneigia pažįstąs R.Michalskį, tačiau jis esą nedaro jokios įtakos Seimo pirmininko sprendimams.