Ugniagesių ir policijos dėmesys – pirotechnikos priemonių prekybai ir naudojimui

Artėjant šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms, kasmet suintensyvėja prekyba pirotechnikos priemonėmis bei jų naudojimas. Siekdami užtikrinti tinkamą civilinių pirotechnikos priemonių apyvartą bei užkardyti pažeidimus, susijusius su prekyba civilinėmis pirotechnikos priemonėmis, jų laikymu ar naudojimu draudžiamose vietose ir draudžiamu laiku, Policijos departamentas ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas parengė bendrą prevencinių priemonių planą.

 

Jame nurodyta teritorinėms policijos įstaigoms kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui pavaldžiomis apskričių priešgaisrinėmis gelbėjimo valdybomis nuo 2010 m. gruodžio 13 d. iki 2011 m. sausio 3 d. organizuoti fizinių ir juridinių asmenų, importuojančių ir (arba) prekiaujančių civilinėmis pirotechnikos priemonėmis, patikrinimus, taip pat patikrinti galimas civilinių pirotechnikos priemonių neteisėtos prekybos ir naudojimo vietas (turgavietes, kioskus, paauglių susibūrimo vietas ir pan.).

 

Dėl neatsargaus elgesio su šiomis priemonėmis kasmet šalyje nukenčia nemažai žmonių. Policijos departamento duomenimis, pernai nuo petardų nukentėjo 34 gyventojai, tarp jų 13 vaikų, o ugniagesiai gelbėtojai pernai gesino 12 pirotechnikos priemonių sukeltų gaisrų. Beje, nuo 2010 m. liepos 1 d. įsigaliojus naujai Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo redakcijai, pirotechnikos gaminių legaliai įsigyti gali ir nepilnamečiai, kurie su jais dažniausiai ir išdykauja, dėl to nukenčia patys arba sužaloja aplinkinius žmones.

 

Dabar pirmos kategorijos fejerverkus gali įsigyti ir juos naudoti ne jaunesni kaip 14 metų asmenys, antros kategorijos fejerverkus – ne jaunesni kaip 16 metų asmenys, trečios kategorijos fejerverkus – ne jaunesni kaip 18 metų asmenys, ketvirtos kategorijos civilines pirotechnikos priemones gali įsigyti ir jas naudoti tik pirotechnikai. Pirotechnikos priemonių skirstymo kategorijos žymimos ant gaminio pakuotės.

 

Pagrindinės priežastys, dėl kurių dažniausiai susižalojama – pirotechnikos gaminių naudojimas nesilaikant naudojimo instrukcijos, savadarbių, blogos kokybės gaminių naudojimas, tėvų neatsakingumas (kai jie leidžia vaikams sprogdinti pirotechnikos priemones be suaugusiųjų priežiūros) ir chuliganizmas (pirotechnikos gaminių mėtymas į žmones, po automobiliais ir pan.).

 

Pažeidus civilinių pirotechnikos priemonių įsigijimo ir naudojimo tvarką, pažeidėjui gali būti paskirta administracinė nuobauda – bauda nuo 50 iki 100 litų. Pakartotiniai tokie pat veiksmai užtraukia baudą nuo 100 iki 200 litų, o pažeidimai, padaryti nepilnamečių nuo 14 iki 16 metų, užtraukia įspėjimą arba baudą jų tėvams ar globėjams nuo 50 iki 100 litų su civilinių pirotechnikos priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

 

Daugiau informacijos, kaip saugiai naudotis pirotechnikos gaminiais, galite rasti mūsų interneto svetainės www.vpgt.lt skyrelyje „Patarimai“.

 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento informacija

 

{parasas}