Pieno produktų kokybė Lietuvoje tiriama nuolat

Alfa.lt

 

Ši savaitė yra labai įtempta Lietuvos pieno perdirbimo įmonėms, nes Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo Rusijos Federacijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos pranešimą, kad dėl esą netinkamos kokybės nuo 2009 m. rugpjūčio 17 d. gali būti nustatyti laikini apribojimai įvežti į Rusijos Federaciją pieno produktus, pagamintus kai kuriose Lietuvos pieno perdirbimo įmonėse.

 

Pasak Žemės ūkio ministerijos Bendrosios rinkos reguliavimo departamento direktoriaus Rimanto Krasuckio, pasigirdę kaltinimai, kad ministerija veikia pasyviai ir nesirūpina pieno kokybe, yra visiškai nepagrįsti.

 

Patikimai veikia žaliavinio pieno kokybės, taip pat ir inhibitorinių medžiagų tyrimo sistema VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijoje, kuri jau daug metų pripažįstama kaip viena iš geriausių tokio tipo laboratorijų Europoje. Taip pat antibiotikų, tarp jų ir tetraciklinų, tyrimus pieno produktuose, piene bei kitame gyvūninės kilmės maiste atlieka Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldi įstaiga – Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

 

„Lietuvoje vykdoma valstybinė antimikrobinių medžiagų prevencijos programa – nuolat ir nenutrūkstamai atliekame antibiotikų likučių stebėseną, o Žemės ūkio ministerija skyrė lėšas pažangiausiai įrangai įsigyti, metodams diegti ir tyrimams atlikti“, – padėtį charakterizavo instituto direktorius Jonas Milius.

 

Tai, kad Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto patirtis vertinama, rodo ir šis faktas – 2008 m. institute lankėsi ir buvo apmokyti net 300 specialistų iš įvairių Rusijos Federacijos laboratorijų. Jie gilino žinias antimikrobinių medžiagų, pesticidų likučių, mikotoksinų, sunkiųjų metalų nustatymo srityse.