Bičiulių šventėje netrūko nei medaus, nei midaus

Valstietis.lt

 

Praėjusį savaitgalį bitininkai iš visos Lietuvos rinkosi į Mažeikių rajoną, Plinkšių dvarą. Čia vyko tradicinė, jau trisdešimt trečioji, bičiulių šventė. Šiemet ji buvo skirta Lietuvos vardo tūkstantmečiui. Organizatoriai ją taip ir pavadino – Tūkstantmečio medkopiu.

 

Senasis Plinkšių dvaro parkas trumpam buvo virtęs bitininkų stovyklaviete. Šeštadienį nuo pat ankstyvo ryto bičiuliai čia traukė kas savo automobiliais, kas mikroautobusais, o kas ir maršrutiniais autobusais. Tarp medžių kaip mat išaugo palapinių miestelis, netoliese – ir prekeivių pavėsinės. Aikštėje priešais rūmus sukalti ilgi mediniai stalai neilgai buvo tušti. Kiekvienas jų buvo skirtas kurio nors rajono bitininkų draugijai, ir šios stalus nukrovė atsivežtomis vaišėmis. Ne paslaptis, kad midus šiose vaišėse užėmė ne paskutinę vietą.

 

Į teatralizuotą renginį įsijungė ir vietos šeimininkė – Mažeikių bitininkų draugijos pirmininkė Birutė Budreckienė. Ji pasipuošė praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio laikų stiliumi, veidą prisidengė tinkleliu. Be to, drauge su Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentu Algirdu Skirkevičiumi ji atvažiavo brikele. Tradiciškai šventė prasidėjo šv. Mišiomis. Vėliau prasidėjo linksmybės. Kiekvienas galėjo rasti užsiėmimų pagal savo amžių bei polinkius. Bitininkų aistras kaitino profesinio meistriškumo varžybos (beje, tarptautinės – dalyvavo ir švedų, broliukų latvių komandos). Nežiovavo ir vaikai, jaunimas – mėgino savo taiklumą šaudydami į taikinį, traukdami virvę.

 

Tarp linksmybių buvo laiko įsigyti trūkstamo inventoriaus, vaistų bitėms bei kitų kiekvienam bitininkui reikalingų dalykų. Labiausiai perkamos buvo įvairaus dydžio pakuotės medui, korių atakiavimo šakutės. Nė vienas nepraleido progos pasidomėti ir avilių, medsukių kainomis. Vienas kitas susigundė atverti piniginę brangesniam pirkiniui, kiti bitynui reikalingą prekę kol kas galvon dėjosi.

Suvažiavę bitininkai tarp savęs kalbėjo, kad šie metai daug prastesni negu pernai. Ne tik dėl to, kad bitės mažiau medaus nešė, bet ir todėl, kad bitės šiemet buvo labai spietlios. Ne vienas bičiulis gali papasakoti, kad šiemet dėl ypatingo bičių spietlumo prarado nemažai medaus. Kitiems teko iškart ne vieną, o net kelis spiečius susemti.

Šventės metu veikė ir bičiulių savadarbių darbo priemonių parodėlė, taip pat buvo teikiamos padėkos ir įvairūs apdovanojimai, įsteigti renginio rėmėjų. Tarp jų buvo ir „Valstiečių laikraštis“ – vienas šio bitininkų suėjimo rėmėjas. Svarbiausios tradicinės nominacijos – metų bitininko ir bičių karalienės. Metų bitininku šiemet buvo išrinktas Aloyzas Barkauskas (Šiauliai). Bičių karalienės karūna atiteko renginio šeimininkei Birutei Budreckienei.

 

Tokio tradicinio suėjimo nėra nei kaimyninėse šalyse, nei užjūryje.