Svarstoma galimybė profilaktiškai tirti vaikus dėl parazitinių ligų

VTV.LT

 

Vakar Sveikatos apsaugos ministerijoje svarstytos galimybės papildyti profilaktinių vaikų sveikatos tikrinimų tvarką tyrimais dėl parazitinių ligų. Šie tyrimai yra ypač aktualūs vaikams, pradedantiems lankyti ikimokyklines vaikų ugdymo įstaigas ar mokyklas, bei keičiantiems jas.

 

„Vaikų profilaktiniai sveikatos tikrinimai – viena svarbiausių sąlygų mūsų jaunosios kartos sveikatai apsaugoti, – teigia sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė. – Šio klausimo aktualumas kasmet ryškėja artėjant rudeniui, kai mažieji mūsų šalies gyventojai ruošiami į ugdymo įstaigas.

 

Vienareikšmiškai vaikų sveikata turi būti tikrinama nemokamai. Tai liečia ir helmintologinius tyrimus dėl kirmelių – askaridozės, trichocefaliozės ir enterobiozės“. Specialistų teigimu, vasarą susirgimų parazitinėmis ligomis tarp vaikų ypač padaugėja.

 

Pasak N. Ribokienės, nuo 2000 m. galiojanti Vaikų profilaktinių sveikatos tikrinimų ir jų atlikimo apmokėjimo tvarka yra peržiūrima, numatant helmintologinius tyrimus įtraukti į paslaugų, apmokamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, sąrašą.

 

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento rengiamas įsakymo projektas artimiausiu metu bus teikiamas Valstybinei ligonių kasai.