Apklausa: optimistų beliko labai mažai

ATN.LT

 

Birželio mėnesį devyni iš dešimties – 92 proc. – Lietuvos gyventojų buvo tos nuomonės, kad reikalai pastaruoju metu Lietuvoje iš esmės krypsta į blogąją pusę. Tik vienas iš dvidešimties – 6 proc. – viešosios nuomonės apklausos dalyvių atsakė, kad reikalai Lietuvoje pastaruoju metu gerėja. 2 proc. apklaustųjų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

 

Per mėnesį nuo gegužę atlikto tyrimo teigiamai vertinančių pokyčius šalyje vėl sumažėjo 2 procentiniais punktais.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai” birželio 26-liepos 8 dienomis rengtos apklausos duomenimis, prieš metus – 2008 metų birželį – penktadalis suaugusių Lietuvos gyventojas situaciją šalyje vertino teigiamai. Per metus optimistų sumažėjo 15 procentinių punktų.

 

Santykinai geriau už kitus situaciją šalyje vertina besimokantis jaunimas – 14 proc., dešiniųjų pažiūrų gyventojai – 12 proc. bei tie, kurių šeimos mėnesio pajamos didesnės nei vidutinės – 10 proc.

 

Tos pačios apklausos duomenimis, Lietuvos gyventojai nusivylę ir demokratijos veikimu šalyje.

Birželio mėnesį kiek daugiau nei du trečdaliai – 68 proc. – respondentų buvo nepatenkinti tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija. Ketvirtadalis – 25 proc. – atsakė, kad yra patenkinti jos veikimu. 7 proc. apklaustųjų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

 

Per mėnesį pasitenkinimas demokratijos veikimu Lietuvoje nepakito.

Prieš metus – 2008 m. birželį – patenkintų demokratijos veikimu šalyje buvo 7 procentiniais punktais daugiau nei dabar. Tuomet 32 proc. gyventojų buvo tuo patenkinti, o 57 proc. – nepatenkinti.

 

Labiau už kitus nusivylę demokratijos situacija šalyje šiuo metu yra vyresni nei 30 metų žmonės, kaimo, rajonų centrų ir mažų miestelių gyventojai, namų šeimininkės, bedarbiai bei įmonių vadovai, kairiųjų pažiūrų rinkėjai ir tie, kurių šeimos mėnesio pajamos yra mažiausios – iki 1500 litų.

 

Kaip ir prieš mėnesį, labiau demokratijos veikimu Lietuvoje yra patenkintas jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą, žmonės su didžiausiomis šeimos mėnesio pajamomis – per 2500 litų,

 

www.atn.lt