Internete pasirodė per „Google“ plintantis virusas

Balsas.lt

 

Kaspersky Lab“ saugumo ekspertai perspėjo apie naujo tipo kompiuterių kenkėjų, kurie pasinaudoja niekuo dėtais interneto portalais, bangą. Jie sparčiai plinta, nes išnaudoja ir „Google“ paieškos sistemą, teigiama bendrovės „Atviros informacinės sistemos“ pranešime.

 

„Kibernetiniai nusikaltėliai braunasi į nepakankamai apsaugotas interneto svetaines, kurias paverčia virusų skleidėjomis. Virusu vartotojas gali užsikrėsti tiesiog apsilankęs užgrobtoje svetainėje, – aiškino programinės įrangos platintojo „Atviros informacinės sistemos“ saugumo specialistas Andrius Šaveiko. – Per naršyklę iš tinklalapio patekęs į vartotojo kompiuterį, kenkėjas renka konfidencialią informaciją ir prisijungimo prie FTP serverių duomenis, kad galėtų apkrėsti kitus tinklalapius. Taip užgrobtų svetainių ir kompiuterių ratas sparčiai plečiasi“.

 

Pavojingiausias ir plačiausiai žinomas toks per interneto svetaines plintantis kenkėjas – Trojos arklys „Gumblar.a“. Jis per birželio mėnesį plito devynis kartus aktyviau nei gegužę ir užkrėtė daugiau nei 27 tūkst. interneto svetainių. Nuo šio kenkėjo nukentėjo pačios įvairiausios paskirties svetainės – verslo įmonių, restoranų, nevyriausybinių organizacijų, asmeniniai ir kiti tinklalapiai, sakoma bendrovės pranešime.

 

Pasak A. Šaveiko, „Gumblar.a“ virusas savo plitimui naudoja ir „Google“ paieškos sistemą. Jis apkrėstą svetainę optimizuoja taip, kad ji būtų pateikiama kuo aukštesnėje „Google“ paieškos rezultatų pozicijoje, o dėl to daugiau vartotojų, paspaudę nuorodą, patektų į nesaugius tinklalapius bei apkrėstų savo kompiuterį.

 

„Kai šį Trojos arklį pasigauna vartotojas, yra daug šansų, kad jis gaus visą „puokštę“ kitų virusų. Kenkėjas taip pat užblokuoja antivirusines programas ir priėjimą prie jų tinklalapių, o kompiuteryje įrašo netikrą antivirusinę programinę įrangą“, – aiškino „Atviros informacinės sistemos“ specialistas. „Be to, apkrėsto kompiuterio vartotojas „Google“ paieškos sistemoje uždavęs vienokią užklausą, bus nukreipiamas į visai su užklausa nesusijusius rezultatus, vedančius į kitus užkrėstus tinklalapius“.