Sinoptikai: vakarykštė audra – tik pradžia

Alfa.lt

 

Po alinančių karščių vakar šalyje praūžė audra, kuri ne tik sutrikdė eismą pagrindiniuose šalies keliuose, bet ir pridarė nemažai nuostolių gyventojams. Naujienų agentūra BNS praneša apie gamtos stichijos nuniokotus gamtos objektus, apgadintą gyventojų turtą. Stiprios perkūnijos metu žaibo iškrovos sukėlė keletą gaisrų, kurių metu nukentėjo gyvenamieji ir ūkiniai pastatai. Pranešama, jog audros metu elektros energijos tiekimas buvo nutrūkęs 1500 vartotojų.

 

 

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyresnioji sinoptikė Alva Nagelytė, kalbėdama apie praūžusią gamtos stichiją sakė: „Mūsų metrologijos stotis Biržuose užfiksavo, jog vėjo greitis siekė 20m/s, o Panevėžyje – 17 m/s.

 

Tai požymis, jog audra buvo išties smarki, nes pavojingu vėju laikomas toks, kurio greitis siekia 15 m/s. Gausiausiai vakar lijo Šiaurės Lietuvoje – Biržuose, Panevėžyje bei Telšiuose. Panevėžyje užfiksuota, jog per parą iškrito apie 31 mm kritulių – tai beveik pusė mėnesio vidutinio kritulių kiekio.“

 

Kalbėdama apie šios savaitės orų prognozę, sinoptikė patikino, jog lietus bus dažnas svečias Lietuvoje: „Šią savaitę dažnai sulauksime perkūnijos. Šiandien ir rytoj per šalį slinks vėsesnis Atlanto oras, bet bus palankios sąlygos susidaryti konvekcijai – debesys bus žemi ir daugiau lietaus atiteks pajūrio regionui. Lis visoje šalyje, o dienos temperatūra bus apie 20 laipsnių šilumos. Savaitės viduryje plūstels oro srovės iš pietų, tad orai šils ir galimos liūtys.“

 

Pasak sinoptikės, tokios audros kaip vakarykštė, dažniausiai pasitaiko vasaros viduryje ir antroje jos pusėje, tad dar ne kartą sulauksime perkūnijos ir lietaus.