Vyriausybė galvos, kaip kompensuoti sumažintas įmokas į pensijų fondus

ATN.LT

 

Vyriausybė apgailestauja, kad teko mažinti įmokas į privačius pensijų fondus, tačiau pagerėjus ekonominei situacijai yra pasirengusi ieškoti būdų, kaip šią netektį kompensuoti. Tokią paskirtojo Premjero Andriaus Kubiliaus poziciją pirmadienį išgirdo pensijų fondų valdytojai.

„Jau šį rudenį prasidės pasitarimai, kaip tai kompensuoti. Ir svarbiausia – kur rasti ilgalaikį finansavimą”, – po susitikimo su A. Kubiliumi sakė bendrovės „MB Pension Funds Baltic” generalinis direktorius Ramūnas Stankevičius.

 

Pasak jo, šiuo metu Vyriausybė neturi pinigų, kad galėtų kompensuoti sumažintas įmokas į pensijų fondus, tačiau Paskirtasis Ministras Pirmininkas patikino, kad privatūs pensijų fondai tikrai ras vietą ilgalaikėje pensijų strategijoje.

 

Vis dėlto R. Stankevičius pripažino, kad apie kokias nors kompensacijas bus galima padėti galvoti tik po dvejų metų. „Premjeras sakė, kad ateinančius dvejus metus Vyriausybė galvos, kaip išgyventi. Mes taip pat neturime iliuzijų, kad įmokos bus atkurtos per ateinančius dvejus metus, tačiau svarbu, kad per tą laiką būtų rastas ilgalaikis finansavimo šaltinis”, – teigė jis.

 

Anot R. Stankevičiaus, pensijų fondų valdytojai A. Kubiliui pasiūlė variantą, pagal kurį prarastos įmokos į pensijų fondus būtų kompensuojamos jas vėliau padidinus iki 7 procentų, tačiau joks sprendimas pirmadienio susitikime priimtas nebuvo.

 

A. Kubiliaus patarėja socialiniais klausimais Skirma Kondrotas sakė, jog rudenį bus pradėta kurti ilgalaikė pensijų sistemos strategija, kad būtų derinamos abi pensijų kaupimo pakopos.

 

„Sodra” yra svarbi dabartiniams pensininkams, o kaupiamieji fondai – ateities pensininkams. Norint sukurti gyvybingą pensijų sistemą, reikia derinti abu pensijų kaupimo būdus”, – kalbėjo S. Kondrotas.

 

www.atn.lt