Padėkime žmonėms su negalia – paremkime elektroninio balsavimo įteisinimą

Tūkstančius Lietuvos žmonių su negalia vienijančių organizacijų atstovai parėmė Pilietinių iniciatyvų centro kreipimąsi į Seimą, kuriame parlamentarų prašoma pradėti diskusijas dėl elektroninio balsavimo įteisinimo Lietuvoje.

Paramą elektroninio balsavimo idėjai jau išreiškė didžiausia Lietuvoje neįgaliųjų organizacija – „Lietuvos žmonių su negalia sąjunga“ ir Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“. Pasak „Lietuvos žmonių su negalia sąjungos“ viceprezidentės Gintos Žemaitaitytės, elektroninis balsavimas padėtų tūkstančiams Lietuvos neįgaliųjų pasijusti pilnateisiais piliečiais.

 

„Dalis Lietuvos neįgaliųjų negali atlikti savo pilietinės pareigos vien dėl to, kad jiems fiziškai sudėtinga patekti į rinkimų apylinkes. Neabejoju, kad įvedus elektroninį balsavimą, neįgaliųjų aktyvumas rinkimuose stipriai išaugtų“, – sako „Lietuvos žmonių su negalia sąjungos“ viceprezidentė G. Žemaitaitytė.

 

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ vadovės Danos Miguliovos teigimu, daugelis balsavimo vietų yra nepritaikytos negalią turintiems žmonėms, todėl būtina skubiai ieškoti sprendimų, kaip pašalinti barjerus, neleidžiančius dešimtims tūkstančių Lietuvos piliečių dalyvauti rinkimuose.

 

„Elektroninis balsavimas yra viena iš efektyviausių priemonių aktyviam neįgaliųjų įsitraukimui į dalyvavimą rinkimuose. Atsižvelgiant į tai, kad Lietuva yra investavusi ganėtinai daug ES lėšų į tobulėjimą technologinėje srityje, nematau priežasčių, kodėl mūsų šalyje negalėtume įgyvendinti elektroninio balsavimo“, – teigia Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ vadovė D. Miguliova.

 

Praėjusią savaitę paskelbtos naujausios rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos gyventojų apklausos duomenimis, trys ketvirtadaliai (75 proc.) Lietuvos gyventojų pritaria, kad Lietuvoje turėtų būti sudaryta galimybė rinkimuose balsuoti internetu. Daugiau nei pusė (56 proc.) apklaustų gyventojų mano, jog galimybė rinkimuose balsuoti internetu paskatintų didesnį rinkėjų aktyvumą. Tyrimas taip pat atskleidė, kad didesnė dalis (47 proc.) Lietuvos rinkėjų, jei būtų galimybė Seimo rinkimuose balsuoti internetu, pasirinktų balsavimą internetu.

 

Atsižvelgdamas į visuomenės nuomonę dėl elektroninio balsavimo Pilietinių iniciatyvų centras pradėjo rinkti parašus po kreipimusi į Seimo narius. Visi, norintys paremti elektroninio balsavimo įteisinimą Lietuvoje, gali tai padaryti pasirašydami kreipimosi tekstą, kuris artimiausiu metu bus patalpintas Pilietinių iniciatyvų centro interneto svetainėje www.pic.lt.

 

PR agency „Pro Group“ informacija

 

{parasas}