Kaip elgtis karštą vasaros dieną?

 

 

Artėjant savaitgaliui, kurį sinoptikai pranašauja tikrai karštą ir saulėtą norime priminti, kad būtina pasirūpinti apsauga dėl saulės teikiamų malonumų.

Veikiami saulės kaitros žmonės netenka skysčių, jiems tirštėja kraujas, todėl paūmėja širdies ir kraujagyslių sistemos ligos. Pablogėja galvos smegenų kraujotaka, vyksta dehidratacija (skysčių netekimo procesas), kyla insulto, infarkto grėsmė. Saulėje žmogų veikia ultravioletiniai A ir B spinduliai, besiskiriantys bangos ilgiu. Dėl per didelio saulės ultravioletinių spindulių kiekio galima patirti saulės smūgį ir odos nudegimą, ilgainiui susirgti odos vėžiu. Žmogaus odoje yra mažiausiai karščio receptorių, todėl į odos perkaitimą reaguojama ne iš karto.  

 
Perkaitimas (arba šilumos smūgis) – tai organizmo būklė, kai sutrinka kūno temperatūros reguliacijos mechanizmas. Žmogus perkaista dėl aukštos aplinkos oro temperatūros, intensyvios saulės spinduliuotės, didelės santykinės oro drėgmės, mažo oro srauto judėjimo, dėl to, kad ilgai būna nevėdinamoje patalpoje, daug ir sunkiai dirba karštoje aplinkoje, karštą dieną aktyviai juda ir geria mažai vandens, taip pat jei organizmas nebuvo pamažu pratinamas prie karščio.

Perkaitinimas taip pat priklauso ir nuo žmogaus amžiaus bei sveikatos būklės.

 

Perkaitinimo simptomai. Perkaitimo požymiai atsiranda staiga: pakyla kūno temperatūra, skauda galvą, apima mieguistumas, vangumas, silpnumas, troškulys, sutrinka pusiausvyra, parausta veidas, padažnėja pulsas ir kvėpavimas, eisena tampa netvirta arba nebesinori judėti.

 

Pirmoji pagalba perkaitusiajam. Jei žmogus lengvai perkaito, jam pagelbės šiltas dušas, šalti kompresai, vėsaus vandens gėrimas. Jei būklė sunkesnė, nukentėjusįjį išveskite iš karštos aplinkos, paguldykite pavėsyje ar vėsioje vietoje, apklokite vandeniu sudrėkinta antklode ar paklode ir nuolat jas drėkinkite.

Kai kūno temperatūra nukris iki 37,5 laipsnio, drėgną antklodę ar paklodę pakeisite sausa ir duokite gerti ko nors vėsaus. Jei nukentėjusysis be sąmonės, guldykite jį ant šono, vėdinkite, niekuo negirdykite ir skubiai vežkite į gydymo įstaigą.

 

Saulės smūgis – tai galvos smegenų pažeidimas dėl tiesioginio saulės spindulių poveikio nepridengtai galvai. Saulės spinduliams tiesiogiai krintant ant nepridengtos galvos ir sprando, dirginami galvos smegenų dangalai, pakyla galvos smegenų temperatūra, todėl ima trikti smegenų funkcija. Vyksta smegenų hiperemija, žmogus gali net mirti nuo jų edemos (paburkimo). Dažnai saulės smūgis ir perkaitimas ištinka kartu.

 

Saulės smūgiui būdingi simptomai: galvos skausmas, spengimas ausyse, mirgėjimas akyse, padažnėjęs kvėpavimas ir pulsas, pykinimas ar vėmimas, apatija, išbalusi oda, šaltas prakaitas, bendras silpnumas, aukšta kūno temperatūra (38–40°C), sąmonės pritemimas ir net netekimas. Jei nukentėjusiajam nesuteikiama pirmoji pagalba, jis gali mirti nuo smegenų edemos.

 

Pirmoji pagalba patyrusiajam saulės smūgį. Jei nukentėjusysis turi sąmonę, iš karštos aplinkos nuveskite jį į pavėsį ar į vėsią vietą. Paguldykite arba pasodinkite, atsagstykite ir palaisvinkite drabužius. Veidą apipurkškite vėsiu vandeniu, ant galvos uždėkite šaltą kompresą, duokite atsigerti vėsaus gėrimo.

 

Jei nukentėjusįjį pykina, duokite gerti ko nors rūgštaus (pvz., vandens su citrinų sultimis). Jei nukentėjusysis be sąmonės, guldykite ant šono, vėdinkite ir skubiai vežkite į gydymo įstaigą.

 

Patarimai, kaip elgtis karštą vasaros dieną:

Dėvėkite šviesius, laisvus, natūralaus audinio, gerai praleidžiančius prakaitą drabužius. Nedėvėkite tamsių spalvų drabužiais, kurie šilumą sugeria. Venkite sintetinių audinių, rinkitės odinę avalynę.

 

Nepamirškite galvos apdangalo. Taip pat rinkitės natūralaus pluošto galvos apdangalus.

Dėl galimo kenksmingo ultravioletinių spindulių poveikio ragenai, lęšiukui ir akių tinklainei, būtina įprasti nešioti akinius nuo saulės su specialiu apsauginiu ultravioletinių spindulių filtru.

 

Ilgesnį laiką būdami karštoje aplinkoje ar saulėje, vartokite daug skysčių, ypač mineralizuoto vandens, nes karštoje aplinkoje žmogaus organizmas su prakaitu netenka daug skysčių ir mineralinių medžiagų. Vandens po truputį gerkite visą dieną nelaukdami, kol pradės kamuoti troškulys. Ledinis ar šaltas vanduo ilgiau pasilieka skrandyje, blogiau pasavinamos vandenyje ištirpusios druskos, padidėja prakaitavimas.

 

Venkite alkoholinių gėrimų, skysčių su kofeinu, gėrimų su saldikliais, nes tokie gėrimai skatina vandens pasišalinimą iš organizmo.

Valgykite daugiau skystų ar lengvai pasisavinamų produktų, vaisių ir daržovių. Valgykite nekaloringą, lengvai virškinamą maistą. Nevartokite arba mažiau vartokite rūkyto, riebaus, kepto maisto, mažiau mėsos gaminių, karštos sriubos. Geriausiai tinka neriebios žuvies patiekalai, šalta sriuba (šaltibarščiai, vaisinė), švieži vaisiai, uogos ir daržovės.

 

Karštą dieną fizinius darbus stenkitės atlikti ryte arba vakare. Jei neturite pasirinkimo, lauke patartina pridengti galvą. Esant galimybei, darbą reikia rinktis pavėsingoje vietoje. Pačios pavojingiausios valandos – nuo 11 iki 17 val. Dirbdami neišsirenkite iki pusės.

 

Ribokite buvimo karštoje aplinkoje trukmę, venkite tiesioginių saulės spindulių. Jei jau vis dėlto nusprendėte būti saulėje, būtinai naudokite apsauginius kremus. Kosmetiniais kremais, saugančiais nuo ultravioletinių spindulių, pasitepkite 15-30 min. prieš eidami į saulėkaitą. Tepti reikia ant švarios, sausos odos ir lengvai įtrinti apsauginę priemonę nuo saulės.

 

Rekomenduojama teptis kremu kas dvi valandas, o jei maudotės ar gausiai prakaituojate, apsauginio kremo veikimo laikas trečdaliu sutrumpėja. Todėl reikia pakartotinai pasitepti po prausimosi, maudynių . Kremą rinkitės pagal odos tipą.

 

Kokie vaistai turėtų būti jūsų vaistinėlėje karštymečiu?

Be abejo, jūsų nuolat vartojami vaistai – dėl širdies, kraujospūdžio ir pan. Jų vartojimo negalima nutraukti, tik reiktų koreguoti dozes pagal jūsų kraujo spaudimą, pulsą. Reiktų tartis su šeimos gydytoju. Puikiai tinka ir telefoninė konsultacija.

 

Būtina turėti kalio, magnio, kalcio preparatų – jei daug judate, prakaituojate, jaučiate, kad netekote daug skysčių – šie vaistai tiesiog būtini. Jei žemas kraujo spaudimas – tiks atšaldyta kava ir stipri žalioji arbata.

 

www.infomazeikiai.lt