Tautos automobiliui "Audi" – 100 metų (Video)

 Vilniausdiena.lt

 

 

Prieš 100 metų įkurta „Audi” kompanija iki šiol ištikima savajam šūkiui – „Technikos pranašumas” (vok.”Vorsprung durch Technik”).
Jeigu ekspromtu surengtume apklausą, kokios markės automobilis turėtų būti vadinamas lietuvių tautos automobiliu, mažiausiai penkių iš dešimties apklaustųjų vaizduotėje iškiltų keturi tarpusavyje sujungti žiedai ir jie ištartų: „Audi” (likusioji dalis veikiausiai pagalvotų ne apie markę, bet apie konkretų modelį – „Volkswagen Golf”).

 

Kai pasigirsta kalba apie „žiedų valdovą”, daugeliui tampa aišku, kad minimas ne filmo herojus, o vairuotojas, neabejingas „Audi” automobiliams. Per ilgą laiką šie automobiliai užsitarnavo įvairių epitetų bei pravardžių: „silkė”, „slidė”, „bulka” ir panašiai. Jei reikia apibūdinti važiavimo komfortą, patiriamą prie „Audi” vairo, dažnai ištariamas daug ką pasakantis žodis: „Laivas”.

 

Ne vienas Vakarų Europos šalyse dažniau apsilankantis vairuotojas patvirtins, kad ne tik dėl antrąja religija laikomo krepšinio mūsų šalis žinoma svetur. Dažnas yra girdėjęs vokiečius ar olandus smalsaujant: „Sakote iš Lietuvos? Ar tai ta šalis, kur važinėja daug „Audi” ir „Volkswagen” automobilių? Ką jūs su tokia gausybe vienodų mašinų veikiate? Kad ir kiek sutiktum naudotų automobilių pirkėjų, jie labiausiai geidžia būtent tokių.”

 

Vadinasi, mūsų šalies automobilininkai turėtų kelti šampano taures drauge su Vokietijos gamintojais ir keturių žiedų simboliui neabejingais vairo broliais iš kitų šalių. Mat šiemet „Audi” mini šimto metų sukakties jubiliejų.

 

Šis skambus jubiliejus oficialiomis ceremonijomis pradėtas minėti dar šių metų liepos viduryje, nes bendrovės įkūrimo diena laikoma 1909-ųjų liepos 16-oji. Tačiau šventė tęsiasi visus metus.

 

 

„Mes didžiuojamės „Audi” prekės ženklo tradicija ir mūsų kompanijos sėkmės istorija. Reikia žinoti savo šaknis, jeigu nori naujomis idėjomis ir naujovėmis formuoti ateitį”, – sako kompanijos „Audi” valdybos pirmininkas Rupertas Stadleris. Savo pagrindinius pranašumus – patrauklų automobilių dizainą ir juose diegiamas pažangias technologijas – ši automobilių gamintoja akcentuoja kiekviename žingsnyje.

 

Keturi „Audi” žiedai simbolizuoja „Audi”, DKW, „Horch” ir „Wanderer” prekės ženklus, kuriuos sujungus 1932 m. buvo įkurta „Auto Union”. „Auto Union” ir NSU, susijungusios 1969-aisiais, itin daug nuveikė tobulindamos ir kurdamos automobilius.

 

Šiandien gyvuojanti kompanija „Audi AG” 1985 m. buvo suformuota iš „Audi NSU Auto Union AG”. Populiariojo „Audi” prekės ženklo gimtine laikomas Cvikau miestas Vokietijoje.

 

Kompaniją „Audi” 1909 m. liepos 16 d. įkūrė Augustas Horchas. Pavadinimą jis pasirinko remdamasis lotynišku savo pavardės vertimu („hark”). Iš daugiau kaip 50 vokiškų automobilių ženklų, kurie tuo metu egzistavo, „Audi” yra vienas trijų, išsilaikiusių iki šių dienų.

 

Iki šių dienų „Audi” gamintojai išliko vieni aktyviausių novatoriškų idėjų kūrėjų. Ką tik išplatinta vaizdo medžiaga, kurioje kompanijos inžinieriai pristato naujadarą „Autonomous Audi TTS”. Esminis jo bruožas – automobilis važiuoja be vairuotojo. Tokio išradimo veikimo principai paremti palydovinėmis GPS sistemomis, nuotoliniu valdymu ir kitomis elektronikos naujovėmis.

 

Veikiausiai ne kiekvienas vairuotojas žino, kad itin išpopuliarėjusi visų ratų pavara – irgi anuometinių „Audi” inžinierių nuopelnas. Beveik prieš 30 metų „Audi” buvo pirmieji pasaulyje, pristatę keturių ratų pavaros technologiją serijinėje keleivinių automobilių gamyboje. „Quattro” vadinama nuolatinė visų ratų pavara, kurioje galia skirstoma tarp priekinės ir galinės ašių. Gamintojų paskaičiavimais, „quattro” sistema suteikia vairuotojams maždaug 25 proc. daugiau sukibimo su keliu.

 

 

Istorija:  1933 m. gamybos „Audi Front UW“ modelis – pirmasis „Audi“ automobilis su priekinių ratų pavara. Jėgainė – Ferdinando Porsche sukurtas 2 l tūrio šešių cilindrų variklis.

„Audi” flagmanas

Vienu populiariausių Lietuvoje pelnytai laikomas „Audi 100”. Tai populiariausias modelis didelių lengvųjų automobilių klasėje.

„Audi 100” istorija prasideda 1968 m., kai išleistas pirmasis modelis – keturių durų sedanas. Šis modelis turėjo kietą, tvirtą ir gana lengvą kėbulą. Buvo varomas priekiniais ratais. Varikliai šiam modeliui buvo gaminami keturių cilindrų ir turėjo 80 arba 90 arklio galių. Pirmasis „Audi 100” dar buvo vadinamas C1. Pirmoji „šimtinė” buvo gaminama sedano kėbulu.

 

1969 m. pabaigoje pasaulį išvydo sportinė C1 versija „Audi 100 Coupe S”, turėjusi galingesnį variklį, išvysčiusį 110 AG. „Coupe S” versija turėjo gausesnę standartinę įrangą, nei paprasta C1. Nepaisant visų privalumų, sportiškoji „Audi 100” versija nepasižymėjo gera apsauga nuo rūdžių, todėl daugelis to meto „Coupe S” tiesiog surūdijo.

 

1976-ieji – „Audi C2” gimimo metai. Su šiuo modeliu į „Audi” automobilių šeimą atėjo ir naujasis 5 cilindrų variklis. Tiesa, praėjo dar nemažai metų, kol jis buvo galutinai ištobulintas. C2 skyrėsi savo išvaizda nuo C1. Ji tapo ilgesnė, kampuotesnė.

 

1977-aisiais, „Audi” pristatė naują modelį „Audi 100 Avant”. Jis buvo sukurtas C2 bazėje ir tapo tarsi tarpine grandimi tarp hečbeko ir universalo tipo kėbulų. Ilgainiui „Avant” vardas prigijo visiems tokio kėbulo tipo „Audi” modeliams. 1977 m. „Audi 100 Avant” buvo gaminamas su trimis skirtingais varikliais: keturių cilindrų 1,6 l 65 kW, 2,0 l 84,5 kW bei penkių cilindrų 2,2 l 100 kW galios. Penkiacilindris „Audi 100 Avant” galėdavo pasiekti 190 km/h maksimalų greitį. Kartu su C2 „Audi” pirmą kartą pristatė dyzelinį variklį. Jis buvęs 2,0 l tūrio, 5 cilindrų ir išvystydavo 70 arklio galių. Šis motoras pasižymėjo dideliu ekonomiškumu.

 

1982 m. pasirodė „Audi” modelis, kuriam lietuviai vairuotojai prilipdė „silkės” pravardę. Panašumų su šia žuvimi išties yra, kadangi „Audi 100” pasižymi savo ilgu ir ištęstu kėbulu. Tačiau būtent tokia kėbulo forma suteikė šiam automobiliui puikias tam metui aerodinamines savybes. Taip pat C3 turėjo visiškai cinkuotą kėbulą, kas ilgam apsaugo nuo rūdijimo.

 

„Silkės” buvo gaminamos su 4 durų sedano kėbulu, arba 5 durų universalo („Avant”) kėbulu. Varikliai buvo dviejų tipų: Otto arba dyzeliniai, keturių arba penkių cilindrų. Darbinis tūris 1760–2461 kub. cm. Galingiausias „Audi C3” variantas turėjo net 165 AG. Dar vienas puikus dalykas įdiegtas į „Audi C3” – visų varančiųjų ratų sistema „Quattro”.

 

Iki 1988-ųjų „Audi C3 Avant” modelio durų rankenėlės buvo išorėje, o vėliau „paslėptos” durelėse. Be to buvo pakeistas prietaisų panelio dizainas – tapo apvalesnis ir patrauklesnis vairuotojui.

 

Paskutinis „Audi 100” modelis – 1990 m. pabaigoje pasaulį išvydusi ketvirtosios kartos šimtinė. C4 modelis smarkiai skyrėsi savo išvaizda. Automobilio kėbulas tapo da
r apvalesnis ir aerodinamiškesnis. C4 varikliai buvo gaminami nuo 2.0 l (115 AG) iki 2.8 l (175 AG) benzininiai bei 2.5 l (115 AG) TDI. „Audi 100 C4” taip pat, kaip ir ankstesni modeliai, buvo gaminami sedano arba „Avant” tipo kėbulu. Taip pat buvo galima pasirinkti C4 su visais varančiaisiais ratais. Galingiausia „Audi C4” versija būtent ir buvo su visų ratų pavara „Quattro”.

 

Norint pabrėžti sportiškumą, šiam automobiliui suteiktas S4 vardas. Jis turėjo 2.2 l variklį su įmontuota turbina. Galia siekė net 230 AG, o maksimalus greitis – 245 km/h.

 

1997 m. pasaulį išvydo „Audi A6” modelis, pakeitęs iki tol net beveik 30 metų gamintą legendinę „Audi 100”.

 

 

 

Parengė Julius Denafas (Autonews.lt).