„Google“ siurprizas: „Gmail“ jau veikia ir „off-line“

 

Portalas www.infomazeikiai.lt talpina tik nuorodas į video klipus iš kitų internetinių svetainių.

Bendrovė „Google“ pradėjo naujos elektroninio pašto paslaugos „Gmail“ funkcijos bandymus. „Off-line Gmail“ suteikia galimybę naudotis „Google“ el. paštu neprisijungus prie interneto.

 

„Off-line Gmail“ buvo viena geidžiamiausių „Google“ elektroninio pašto galimybių, ir pagaliau bendrovė pasiūlė „Gmail“ vartotojams ją išbandyti. Tiesa, kol kas ne visiems – ši funkcija dabar prieinama tik anglišką „Gmail“ sąsają (JAV ir D. Britanija) naudojantiems vartotojams, skelbiama oficialiame bendrovės tinklaraštyje.

Bendrovės atstovų teigimu WWW el. pašto paslaugos yra labai patogios dėl to, kad savo laiškus galima pasiekti skirtingais kompiuteriais, mobiliaisiais telefonais ar kitais nešiojamaisiais įrenginiais, tačiau jų silpnoji vieta – dažnai fragmentiškas ir „trūkinėjantis“ interneto ryšys. Juk prie pašto dėžutės jungiamasi ir biure, ir kokios nors kavinės „Wi-Fi“ bevielio ryšio zonoje, ir mobiliuoju internetu. Jei nėra galimybės prisijungti prie interneto arba ryšys yra pernelyg prastas, naudojimąsi „Gmail“ ir kitomis internetinėmis el. pašto paslaugomis reikdavo atidėti iki „geresnių laikų“.

Tačiau „Gmail Labs“ žada tokius įpročius greitai pakeisti. Net jei kompiuteris ar telefonas nėra prijungtas prie interneto, vis tiek bus galima atsidaryti savo „Gmail“ pašto dėžutę ir skaityti, rašyti, žymėti, trinti ar persiuntinėti joje esančius laiškus. Paruoštos siųsti žinutės bus automatiškai išsiųstos tada, kai ims veikti interneto ryšys.

„Google“ pranešime aiškinama, kaip viskas veikia.Pirmiausia „Gmail“ vartotojai turi parsisiųsti ir įsidiegti jų naršyklės galimybes išplečiančią „Gears“ programinę įrangą. „Gmail“ naudoja „Gears“ vartotojo paskyros duomenų laikinajai atmintinei sinchronizuoti. Kitaip tariant, „Gmail“ pašto dėžutės turinys (tiksliau, jo dalis) perkeliamas į kompiuterį ar išmanųjį telefoną, ir, vartotojui dirbant internete, sinchronizuojamas su „Gmail“ serveriais. Interneto ryšiui nutrūkus „Gmail“ automatiškai persijungia į „off-line“ režimą ir naudoja vietiniame kaupiklyje įrašytus, o ne „Google“ serveriuose esančius duomenis. Naudojimasis „Gmail“ šiuo atveju skirsis tik tuo, kad siunčiami laiškai bus perkelti į „Outbox“ dėžutę ir išsiųsti vėl atsiradus interneto ryšiui.

Anot „Gmail“ inžinieriaus Andy Palay‘aus, yra ir dar viena naudinga „Off-line Gmail“ funkcija – naudojimasis paštu trūkinėjančio ryšio sąlygomis (flaky connection mode). Tai reiškia, kad atsijungus nuo interneto naudojamasi vietinio kaupiklio duomenimis, tačiau „foniniu režimu“ veikianti duomenų sinchronizavimo funkcija atsiradus ryšiui sinchronizuoja pašto duomenis su „Gmail“ serveriais.

„Google“ atkreipia dėmesį, kad „Off-line Gmail“ vis dar bandoma, ir ne viskas gali veikti taip, kaip turėtų, tačiau vis tiek ragina visus norinčius ją išbandyti ir pasidalyti savo pastabomis bei pasiūlymais.

Norintiems įsijungti „off-line“ „Google“ pašto galimybę reikia pasirinkti anglišką sąsajos variantą, „Settings“ pasirinkti „Labs“ kortelę ir aktyvuoti „Off-line Gmail“ spustelėjus „Enable“. Po reikia išsaugoti pakeitimus. Iš naujo paleidus interneto naršyklę viršutiniame dešiniajame „Gmail“ lango kampe, ties vartotojo vardu, atsiras nuoroda „Offline 0.1“. Spustelėjus ją prasidės duomenų perkėlimo į vietinį kaupiklį procesas.

www.technologijos.lt