„Mažeikių nafta“: mes nekalti!

www.alfa.lt

Kaimyninėse šalyse degalai pigesni dėl mažesnių mokesčių, – sakė Sigitas Zakalskis, „Mažeikių naftos“ (MN) verslo plėtros vadovas. Jis tikino, kad naftos produktus Latvijai ir Estijai „Mažeikių nafta“ parduoda ne pigiau nei Lietuvoje.
„O Lenkijoje, priešingai, degalais mes iš viso neprekiaujame“, – šią savaitę Seimo Biudžeto ir finansų pirmininko Kęstučio Glavecko mestus kaltinimus atmeta „Mažeikių naftos“ atstovai.

Glaveckas šią savaitę surengtoje konferencijoje tvirtino, kad „Mažeikių nafta“ naudojasi monopolistės teisėmis ir naftos produktus kur kas pigiau parduoda Latvijai, Estijai ir Lenkijai. Jo teigimu, lietuviai už kurą moka maždaug 20 ct/l brangiau ir dėl to daugelis vežėjų pilasi pigesnį kurą minėtose valstybėse. „Jeigu situacija nesikeis, Lietuva jau šiemet praras70– 80 mln. Lt akcizų mokesčių“, – surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo parlamentaras.

MN atstovai neslepia, kad degalų pardavimas tranzitinėse degalinėse (kurios yra Lietuvos pasienyje) sausį sumažėjo apie 40 proc. Viena priežasčių yra ta, kad vežėjai mieliau sustoja užsienio degalinėse ir ten pilasi kurą.

„Latviai jau nuo vasario pirmos dienos didina akcizą, todėl pas kaimynus benzino ir dyzelino kaina prilygs mūsiškei. Tačiau Lenkijoje degalai pigesni ir vežėjai pilsis ten“, – sakė S. Zakalskis.

Jis pasakojo, kad netgi patys Mažeikių gyventojai važiuoja pirkti kuro į Latviją, prisipila pilną baką ir taip sutaupo apie 25 Lt.

MN atstovo skaičiavimu, dėl dabartinių akcizų politikos šiuo metu parduodamo benzino litro kainos skirtumas Latvijoje ir Lietuvoje yra 40 centų.

K. Glavecko duomenimis, skirtumas tarp Lenkijoje ir Lietuvoje parduodamo dyzelino yra 36 centai.

Pasak S. Zakalskio, kuru prekiaujantys mažmenininkai vienam litrui benzino užsideda 8 proc., dyzelinui – 12 proc. antkainį.

MN atstovas tikina, kad Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas iškreiptą vaizdą pateikė naudodamasis neteisinga skaičiuote. „Nesusipratimų kaltininkai yra dar 2007 m. lapkritį ES duomenų bazėje pateikti duomenys. Įvertinus valiutų kurso kaitą, akcizus, situacija visiškai kita“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, dyzelinui taikomo akcizo mokestis Lenkijoje siekia 904 Lt tūkstančiui litrų, o Lietuvoje – 1140 Lt.

„Mums pikta, kaip garsūs ekonomistai, gerai nesusipažinę su situacija, viešai kaltina „Mažeikių naftą“ dėl pabrangusio kuro“, – sakė S. Zakalskis.

„Mažeikių įmonė pernai eksportavo 7,3 mln. t naftos, kurios vertė – 13 mlrd. Lt. Į valstybės biudžetą sumokėjo 4,5 mlrd. Lt mokesčių.
„Mažeikių nafta“ užima daugiau kaip 90 proc. degalų rinkos. Likusius 8 proc. importuoja apie 30 bendrovių.