Keturi patarimai jaunoms poroms, norinčioms kartu pagyventi iki vedybų

Alfa.lt

Vis daugiau jaunų porų iš pradžių nori kartu pagyventi, o tik paskui galvoja apie vedybas. Psichologų manymu, tokie santykiai gali baigtis skyrybomis dar iki vestuvių, todėl siūlo jaunoms poroms, besirengiančioms kartu pagyventi iki vedybų, kelis patarimus, rašoma „Journal of Experimental Social Psychology.“

 

 

1. Nebandykite keletą kartų pagyventi susidėję

Šiuo atveju reikėtų įsikalti į galvą posakį „visko išmokti viena patirtimi“. Tyrinėtojai padarė išvadą, kad žmonėms, gyvenantiems susidėjus kelis kartus vis su kitu partneriu, tikėtinas didesnis skyrybų skaičius jau susituokus. Psichologų manymu, jei jūs gyvenote „sumetę skudurus“ iš pradžių su vienu partneriu, o po kiek laiko jau su kitu, peršasi išvada, kad vengiate atsakomybės. Taip pat bijote prisiimti įsipareigojimus.

 

2. Nusistatykite, kiek laiko planuojate pagyventi kartu, oficialiai neįformindami savo santykių

Jei jūs tiesiog gyvenate su kažkuo, ko gero nejaučiate savo vaidmens ir atsakomybės tarpusavio santykiuose, taip pat ir įsipareigojimų vienas kitam. Kitaip tariant, jūs vienas kitam nieko nežadate ir bet kurią minutę galite trenkti durimis ir nieko nepaaiškinę išeiti. Jei jūs taip gana ilgai gyvensite, net jei vėliau ir susituoksite, niekas negali garantuoti, kad ir paskui netęsite šios „tradicijos“. Kitaip tariant, nepakeisite savo požiūrio į santykius bei įsipareigojimus vienas kitam, ypač gimus vaikui ar vaikams. Kadangi jūs būsite linkę išsaugoti tokį „nieko neįpareigojantį“ elgesio modelį.

 

3. Negyvenkite su partneriu nesusituokę, jei jau turite vaikų

Priežastis labai paprasta, nes, remiantis statistikos duomenimis, tokios poros išyra gerokai dažniau nesusituokus nei susituokus. O labiausiai dėl to nukenčia vaikai.

 

4. Pirmiausia susitarkite dėl sužadėtuvių

Tai bene vienintelis būdas, kad gyvenant nesusituokus po kiek laiko atšoksite vestuves. Sužadėtuvės reiškia, kad rengiatės oficialiai susituokti ir apytiksliai nustatėte vedybų datą. Kitaip tariant, kad jungtuvės ne už kalnų ir jūs įteisinsite savo santykius. Tačiau nėra garantuota, kad, jei kurį laiką kartu pagyvensite iki vedybų, santuoka bus tvirta. Vis dėlto prieš žengdami šitą žingsnį turėtumėte labai gerai pagalvoti.