Krizės metu žmonės „puola“ į pažinčių portalus

Alfa.lt

Ekonominio sunkmečio metu pastebimas didesnis gyventojų aktyvumas registruojantis ir lankantis internetiniuose pažinčių portaluose. Šį visuomenės reiškinį bandoma paaiškinti keletu teorijų: viena jų sako, kad turėdami mažesnes pajamas, gyventojai renkasi daugiau laiko praleisti namuose, kita – kad sunkmečiu žmonėms išauga noras turėtkojimas internetiniuose pažinčių portaluose.


UAB „Forticom“ (one.lt, videogaga.lt) vadovas Aldas Kirvaitis teigė, kad internetinio socialinio tinklo lankomumo aktyvėjimas tikrai pastebimas. „Augantį vartotojų aktyvumą pastebėjome nuo spalio-lapkričio mėnesių. Tačiau naujų vartotojų registracijos augimo nematome. Jis yra stabilus“, – teigė pašnekovas. Pasak internetinio portalo vadovo, labiausiai pastebima, kad auga peržiūrimų puslapių skaičius internetiniuose portaluose. Vadinasi, žmonės daugiau laiko praleidžia sėdėdami prie kompiuterio.

Paklaustas, ar toks interneto vartotojų elgsenos pokytis gali būti susijęs su ekonomine krize, A. Kirvaitis atsakė: „Sunku pasakyti. Tam tikrus vartotojų aktyvumo augimus esame turėję ir anksčiau. Ką matome tikrai, tai, jog žmonės socialiniuose tinkluose tikrai praleidžia ne mažiau laiko nei anksčiau“, – kalbėjo internetinių portalų vadovas. Nuo spalio mėnesio portalo one.lt unikalių vartotojų skaičius išaugo apie 17 procentų.

Internetinio portalo pazintysxxx.com įkūrėjas teigė, kad naujų vartotojų staigaus augimo nepastebėjo, bet tai nereiškia, kad jie nepopuliarėja. „Tiesiog šiuo metu padaugėjo socialinių tinklų portalų: ir lietuviškų, ir užsienietiškų. Žmonės turi daugiau iš ko rinktis. Tai, kad žmonės turi daugiau pasirinkimo, bet mūsų portalo lankomumas nekrenta, parodo gerą interneto rinkos situaciją ir vartotojų aktyvumą“, – kalbėjo Radvilas Bubelis.

Pasak pažinčių portalo įkūrėjo, socialiniai tinklai internete daugiau turėtų būti laikomi kaip bendravimo terpė, o ne tik susipažinimo. „Internetiniuose puslapiuose užsimezgusios pažintys mažai kuo skiriasi nuo užsimezgusių einant gatve“, – teigė jis.

Psichologė Genutė Petronienė, paprašyta pakomentuoti socialinių internetinių tinklų lankomumo augimą, teigė, kad antrųjų pusių į interneto erdvę einą ieškoti nerimo ir nesaugumo jausmą patiriantys žmonės. „Būtent tokie jausmai ir užpuola esant ekonominiam sunkmečiui. Žmonės nerimauja dėl savo ateities“, – kalbėjo moteris. Tačiau pašnekovė teigė, kad partnerių ieškojimas internete yra varginantis ir daug energijos reikalaujantis procesas.

„Internetiniai pažinčių ieškojimai reiškia, kad bus visokių nesąmonių: kvailų laiškų, pasiūlymų, nusivylimų. Jei žmogus ryžtasi internetinėms pažintims, tai tikriausiai jam tikrai reikia antros pusės. Juk žmonės turi daugybę kitų būdų surasti naujų pažįstamų. Nemanau, kad laimingas žmogus puola ieškoti antros pusės internetiniame pažinčių portale“, – pasakojo G. Petronienė.

Psichologės nuomone, nerimo kupino žmogaus pažintys internete neretai baigiasi liūdnai. „Kai žmogus atsigauna ir „išlipa“ iš sunkios būsenos, jis gali visiškai nebenorėti būti su tuo žmogumi. Krizės metu imi tai, ką gauni, ir per daug nesvarstai. Pastebima, kad sunkmečiu ieškoma motiniškų ir tėviškų figūrų, kurios pasakytų, kaip gyventi, už tave nuspręstų, bet atsigavęs žmogus supranta, kad nenori, kad už jį kas nors kitas spręstų“, – tvirtino G. Petronienė.

Psichologas Olegas Lapinas teigė, kad kiekvienas žmogus, užklupus nerimui ar nežiniai, užsinori ieškoti pagalbos. Kaip išeitį kai kurie mato socialinius internetinius puslapius.

Paklaustas, ar internetinė pažintis gali išgelbėti nuo nerimo ar nežinios, specialistas atsakė: „Tai geriau negu niekas. Su šiuolaikine civilizacija atėjo labai daug izoliacijos tarp žmonių. Internetinė pažintis geriau nei bendravimas su pačiu savimi.“

Pasak O. Lapino, krizė – tai bauginanti idėja, kuria daugelis žmonių patiki ir išgyvena nesaugumo jausmą dėl ateities. „Žmonėms ryšys su kitais tampa būtinu dalyku“, – didesnį aktyvumą socialiniuose tinkluose aiškino psichologas.

„Manau, kad žmonės internete ieško panašaus likimo žmonių. Jie jaučia ryšį, bendrumą. Žinoma, internetinės pažintys nepatenkina visų lūkesčių“, – kalbėjo O. Lapinas.

Psichologas teigė, kad nerimo jausmas ir paguodos ieškojimas socialiniuose tinkluose nėra probleminis dalykas – tai natūrali žmogaus emocija. Tačiau kalbėdamas apie internetinius portalus, kuriuose lankytojai ieško ne gyvenimo draugo, o tik sekso partnerio, paminėjo, kad jų lankytojai yra problematiškesni. „Patenkinę savo seksualinį smalsumą, žmonės dažniausiai ir toliau nejaučia malonumo. Jiems vis tiek kažko trūksta. Jei yra tik seksualinis bendravimas, jis dažnai greitai nuvilia žmones. Vien iš gryno sekso žmogus nesijaus visiškai patenkintas, jam vis tiek reikia kažko daugiau“, – konstatavo O. Lapinas.