Mamontovas kultūros ministrui „per brangus“

alfa.lt

Kultūros ministerija iš Vilniaus kultūros sostinės (VEKS) programos nutarė išbraukti tokius, regis, visiems patikusius renginius, kaip „Gatvės muzikos diena“ ar tarptautinis „Be2gether festivalis“. Kultūros ministerijos atstovai iš VEKS programos braukia ir projektą „Bunkeris 1984. Išgyvenimo drama“, kuriame tarsi laiko mašinoje buvo galima sugrįžti į sovietinius laikus. Iš VEKS programos išbraukti renginiai greičiausiai nebegaus finansinės paramos, dalies jų gali nelikti.
Projekto „Bunkeris 1984. Išgyvenimo drama“ koordinatorė Rūta Vanagaitė sakė, kad neaišku, kodėl ministerijai užkliuvo būtent šie žmonėms itin patikę projektai.

„Yra keli prieš metus ar dvejus pradėti projektai, kurių ministerija nutarė nebefinansuoti. „Gatvės muzikos diena“, „Be2gether“ ir „Bunkeris“ – bene labiausiai pasiteisinę, o dabar jiem nebelieka vietos ir pinigų“, – sakė R. Vanagaitė.

Anot jos, gaila, kad buvo nutarta išbraukti iš VEKS finansuojamų renginių sąrašo „Bunkerio“ projektą, nes tai buvo bene garsiausias VEKS renginys. „Jis buvo žinomas ir Australijoje, ir Amerikoje, visi stebėjosi, kaip mes deriname istoriją ir dabartį“, – sakė R. Vanagaitė.

Ji patikino, kad nuomoti bunkerį bei rengti jame programas brangu, todėl negavus finansavimo šį projektą teks nutraukti. „Niekas nesakė, kodėl iš sąrašo braukia būtent šiuos projektus, negirdėjome jokių argumentų“, – apgailestavo ji.

„Gatvės muzikos dienos“ idėjinis autorius Andrius Mamontovas labai nustebo, kai iš Alfa.lt sužinojo, kad Kultūros ministerija nutarė iš VEKS finansuojamų renginių sąrašo išbraukti jo kurtą projektą.

„Nieko negirdėjau, nebuvo jokių kalbų, kad mūsų rengto projekto nebefinansuos“, – kalbėjo A. Mamontovas. Jis ruošėsi tuoj pat paskambinti Kultūros ministerijos atstovams ir išsiaiškinti situaciją. „Tai buvo vienas pigesnių renginių, o duodavo didžiausią rezultatą“, – sakė dainininkas. „Gatvės muzikos diena“ kainuodavo apie 30 tūkst. litų.

Festivalio „Be2gether“ organizatorius Giedrius Klimkevičius sakė netikintis kalbomis, nepolitikuojantis, o laukiantis tikslaus sprendimo, kuris turėtų būti paskelbtas trečiadienį parlamente vyksiančiame Švietimo, mokslo ir kultūros reikalų komiteto posėdyje. „Tikiuosi, užteks sveiko proto. VEKS davė impulsą atsirasti tam festivaliui, mus daug kas žino“, – sakė G. Klimkevičius, vildamasis, kad VEKS paramą festivalis gaus.

„Ne Kultūros ministerija sudarinėjo programą, todėl nežinau, ar ji gali taip imti ir išbraukti. Mes ruošiamės festivaliui, užsienio partneriams nesakome, kad čia vyksta kažkokie neaiškumai“, – sakė G. Klimkevičius.

Festivalio organizatoriai dar laukia, kada bus pasirašytos sutartys ir pervesti pinigai, nes tik tuomet bus galima kviesti užsienio atlikėjus. „Delsiama, dėl to jau praradome kelis galimus dalyvius“, – skundėsi organizatorius.

VEKS atstovas Albertas Barauskas sakė, kad jų parengtoje programoje šie renginiai egzistuoja, bet Kultūros ministerijos programoje jie nustumti į šalį. „Mums kyla labai daug klausimų, neaišku, kodėl būtent šie renginiai palikti likimo valiai“, – sakė A. Barauskas. Kultūros ministreija suskirstė renginius į dvi dalis: tie, kurie gaus visą finansavimą, ir tie, kurie galbūt gaus dalį finansavimo, jei bus pinigų, minėti renginiai pakliūva būtent į šią skiltį.

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, paprašytas trumpai pakomentuoti ministerijos sprendimą atsisakyti finansuoti būtent šiuos renginius, išsyk metė telefono ragelį.